Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Lamb Weston koopt aardappelverwerker Lutosa'

Brussel - Pinguin verkoopt de aardappeldivisie Lutosa aan het Amerikaanse Lamb Weston, onderdeel van ConAgra Foods. Lamb Weston betaalt 225 miljoen euro voor Lutosa. Het onroerend goed van Lutosa wordt in een aparte deal verkocht aan Lamb Weston. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

Het Belgische voedingsmiddelenbedrijf Pinguin kocht Lutosa in 2007 voor 175 miljoen euro van de familie Van den Broeke, inclusief onroerend goed. Pinguin verkoopt het nu voor 225 miljoen euro, exclusief onroerend goed. Directievoorzitter Hein Deprez van Pinguin Lutosa wil het bericht van De Standaard niet bevestigen. "Wij maken pas de naam van de koper bekend als het boekenonderzoek is afgerond."

Deprez bevestigt wel dat het onroerend goed van Lutosa in een aparte transactie wordt overgenomen door de koper. "In 2007 heb ik het onroerend goed gekocht, dat Lutosa van mij huurt. Het vastgoed zit niet in een beursgenoteerd bedrijf, dus ik hoef de verkoopprijs niet openbaar te maken."

ConAgra Foods, de eigenaar van Lamb Weston, is beursgenoteerd en goed voor een aandelenwaarde van meer dan 10 miljard dollar en een jaarlijkse omzet van 14 miljard dollar. ConAgra Foods kocht Lamb Weston in 1988. Lamb Weston is ook in Europa actief en verwerkt hier jaarlijks meer dan 1 miljoen ton aardappelen. Lutosa verwerkt 700.000 tot 750.000 ton aardappelen per jaar. Lamb Weston sloot in 1994 een joint venture met de Nederlandse verwerker Meijer. Het hoofdkantoor in Nederland staat in het Zeeuwse Kruiningen.

Eén reactie

  • agri2

    Jammer, weer een afnemer minder

Of registreer je om te kunnen reageren.