Akkerbouw

Nieuws 887 x bekeken

LNCN start informatie over af land levering aardappelen

Emmeloord – De Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) gaat akkerbouwers informeren over de noteringen voor af land geleverde aardappelen.

De landbouwbeurs publiceert geen officiële af land notering voor consumptieaardappelen.

LNCN geeft iedere donderdagochtend, als de noteringscommissie bij elkaar komt, informatie over de af land noteringen aan de bezoekers, zegt secretaris Maas van den Heuvel. "We krijgen transactiegegevens van de Verenigde Telers Akkerbouw en van het aardappelprijsinformatiesysteem Agriprins. Telers kunnen zelf ook af land transacties inbrengen. Aan de hand daarvan geeft LNCN een beeld van de prijzen die aardappeltelers kunnen krijgen voor de levering af land."

Toch publiceert de LNCN die informatie niet. Van den Heuvel: "De informatie is alleen voor de bezoekers die donderdagochtend de beursbijeenkomst in Emmeloord bezoeken. Af land aardappelen zijn vaak restpartijen waar telers geen ruimte voor hebben in de bewaring. Daar onderhandelen ze niet zo hard over."

Af land ontvangen de telers momenteel rond de 14 tot 16 cent per kilo. Volgens Van den Heuvel vragen veel akkerbouwers om een af landnotering voor aardappelen. "Veel akkerbouwers leveren aardappelen direct bij de oogst. Ze hebben vorig seizoen lage prijzen ontvangen voor de uien en de vrije consumptieaardappelen. Veel telers hebben geld nodig en de prijzen af land zijn goed. Wellicht speelt bij sommige partijen ook het risico dat er rot zou kunnen ontstaan in de bewaring."

In 2001 stopte de landbouwbeurs Emmeloord met de af landnoteringen voor consumptie-aardappelen, zegt Van den Heuvel. "Er werd minder af land geleverd. Veel bedrijven die aardappelen af land kochten, schuurden die in in grote loodsen waar partijen door elkaar kwamen te liggen. Maar toen in de jaren 90 de regels voor tracking and tracing steeds strenger werden, was gemengd opslaan onmogelijk. Een paar jaar geleden onderzocht een commissie of een af landnotering weer gewenst is, maar deze is nooit van de grond gekomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.