Akkerbouw

Nieuws

Kans op blauw in bintjes neemt toe

Kruishoutum - De aangroei van de bintjes was de afgelopen twee weken in Vlaanderen minimaal. Bovendien nam het toch al hoge onderwatergewicht door de droogte nog verder toe. Dat blijkt uit proefrooiingen, begin vorige week, in 16 Vlaamse percelen van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

Bij de staalnames van vorige week haalden de 16 percelen een onderwatergewicht tussen de 374 en 471 g/5kg. Dit komt neer op een gemiddelde van 408 g/5kg voor bintje in Vlaanderen. PCA verwacht dan ook hoge blauwgevoeligheden, zeker als het tot oktober (relatief) droog blijft. Bij de huidige droge omstandigheden is het goed om op te letten bij het rooien. PCA adviseert om binnen 12 uur na het rooien de aardappelen af te leveren om problemen met stootblauw te voorkomen.

Van de vroege Vlaamse percelen is ongeveer 80% afgerijpt, wat vrij normaal is na 149 groeidagen. De totale opbrengst is niet veel gestegen sinds de vorige rooiing van twee weken geleden. De gemiddelde praktijkopbrengst (+35 mm bruto) ligt bij de vroeg geplante percelen op 50 ton per hectare met 65% in de grove sortering. Hiermee blijven deze percelen het volgens PCA goed doen ten opzichte van het 10-jarig gemiddelde.

De grofte is wel iets minder. De knollen in de +50mm klassering, die geschikt zijn voor verwerking tot frites, zijn vaak maar net grof genoeg om tot deze sortering te behoren. Dat komt door het hoge knolaantal per struik en de matige aangroei.

De percelen die in de tweede helft van mei zijn geplant, hebben nog maar 103 groeidagen achter de rug. Toch zijn ze al voor de helft afgerijpt. Dit heeft tot gevolg dat de aangroei per dag sterk is geminderd. De gemiddelde aangroei was de twee weken voor de staalnames 300 kg per dag.

De laat geplante percelen haalden bij de proefrooiing een totale opbrengst tussen 34 en 44 ton per hectare met 52% in de sortering +50 mm. Hiervan zit wel gemiddeld nog 3 ton per hectare in de ondermaat (-35mm). Dit brengt de gemiddelde praktijkopbrengst (+35mm bruto) voor de late percelen op 36 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.