Akkerbouw

Nieuws 828 x bekeken

India: meer graan- en géén suikerexport

Nieuw-Delhi - India, 's werelds grootste suikerconsument en de tweede -producent, wordt per 2013/2014 weer een netto-suikerimporteur.

Dat is tenminste de verwachting van Europese marktbureaus en -analisten, aldus de krant Daily Times.

De oorzaak is de relatief droge moesson van dit jaar. Boeren gaan minder rietsuiker telen. Dat betekent dat de mondiale suikerprijzen ook weer kunnen gaan stijgen. In het seizoen 2009/2010 voerde India voor het laatst suiker in. Toen kwamen de mondiale suikerprijzen tot het hoogste niveau in dertig jaar tijd.

India kampt met de eerste droogte in drie jaar tijd. De regenval van de moesson is minder dan 90 procent van het meerjarig gemiddelde. In sommige rietsuikergebieden is dit zelfs maar 30 procent. In een land als India waar op de helft van de bedrijven irrigatie vaak ontbreekt, zorgt dit tekort aan water voor grote problemen. Indiase boeren stappen daarom over op andere gewassen die minder water nodig hebben, zoals sojabonen en tarwe.

In tegenstelling tot suiker exporteert India juist meer graan. En dat geeft iets verlichting in een markt met mondiaal minder productie (droogte in de VS, Rusland en Oekraïne). De droogte in die gebieden leidt wereldwijd tot minder graanexport. India verwacht voor het komende seizoen echter een hogere productie: 133,6 miljoen, meldt de International Grains Council (IGC). Dat is 5 miljoen ton meer dan in het seizoen 2011/2012. Dat komt vooral doordat Indiase boeren meer hebben ingezaaid.

IGC verwacht dat India straks 2 miljoen tarwe extra gaat exporteren. Die tarwe zal vooral naar landen als Zuid-Korea, Indonesië en Thailand gaan. Overigens was India in 2006 nog één de grootste tarwe-importeurs ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.