Akkerbouw

Nieuws 1249 x bekeken

Hoosbui heeft enorme nasleep in Noord-Friesland

Vrijdag 31 augustus 2012 is een datum die zo'n 150 aardappeltelers in Noord-Friesland zal bijblijven. Er viel zo veel regen die morgen dat de sloten overstroomden. Dat heeft grote gevolgen voor de bedrijven.

In delen van Nederland kan oppervlaktewater besmet zijn met de bruinrotbacterie. Daarom mogen aardappelen daar niet in contact komen met oppervlaktewater. Beregenen uit de sloot is verboden, maar een overstroming heeft hetzelfde effect.

Daarom geldt in bepaalde delen van De Bildt en in de regio rond Franeker sinds dinsdagochtend een rooiverbod voor aardappelen, tot dat is afgebakend welke percelen of delen van percelen overstroomd zijn geweest. De overstroomde aardappelen mogen hooguit weg als veevoer. Dat is een enorme schadepost voor de telers. Gemiddeld brengt een hectare pootaardappelen zo'n 10.000 tot 15.000 euro op.

Akkerbouwer Wiebe Goodijk in Sexbierum was net pootaardappelen aan het rooien toen de hoosbui begon. "Zo'n 5 van de 42 hectare pootgoed overstroomde. We telen totaal 56 hectare aardappelen. We hadden gelukkig een derde van de aardappelen al gerooid. De schade is moeilijk in te schatten. Dat hangt ook af van hoe de verzekering dit afhandelt. Er is ook flinke schade aan de broccoli, vooral bij de jonge aanplant. De grond is door de regen dicht geslagen."

De hoosbui was voor Goodijk een déja-vu. "In 2004 kregen we op vrijdag 13 augustus in één ochtend 140 millimeter regen en op vrijdag 31 augustus 2012 ruim 110 millimeter. Het is afwachten wat er verder gaat gebeuren. Woensdag krijgen we meer informatie op een bijeenkomst."

Bij pootgoedteler Jan Hoogland in Sint Annaparochie valt de schade mee. "Het slootwater heeft alleen gestaan op wat kopakkers en hoekjes van percelen, gelukkig niet op hele percelen. Ik ga met de keurmeester zo goed mogelijk bepalen hoe ver het slootwater het land op is gestroomd."

Hoogland weet nog niet wat hij gaat doen met de aardappelen die hij niet mag rooien. "Ik hoop dat snel duidelijk is wanneer ik welke aardappelen mag rooien. Het is al september. Het wordt tijd dat de pootaardappelen uit de grond komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.