Akkerbouw

Nieuws 2402 x bekeken

Handel koopt nu al tarwe van oogst volgend jaar

Doetinchem - Handelaren kopen nu al tarwe van oogst 2013 bij telers. Het is ongekend vroeg dat telers hun oogst al verkopen. Dat komt omdat de tarweprijs nu hoger is dan voorgaande jaren.

Adjunct-directeur Koos Francke van CZAV stelt dat de coöperatie al sinds half juni tarwe koopt van de oogst van 2013. "Dat deden we nog niet eerder zo vroeg. Alle marktpartijen zien dat de prijzen stijgen en willen zekerheid. CZAV biedt nu dagprijzen rond de 200 euro per ton tarwe."

De notering op de termijnmarkt in Parijs voor november 2013 staat rond de 230 euro, constateert graanhandelaar Alex Blonk in Biddinghuizen. "Dat gaat dan wel om maaltarwe. Telers zijn niet zo happig om nu al hun oogst te verkopen, maar het gebeurt wel. 200 euro is een mooie prijs. De oogst van dit jaar was al voor 40 procent verkocht vóór de oogst. Dat is uniek. Veel afnemers zijn daardoor al voorzien. Als je nu graan wilt verkopen is er geen koper. Maar als je op termijn graan wilt kopen, is het niet te krijgen."

Blonk verwacht een sterke groei van het areaal. "In Duitsland, België en Frankrijk is zaaizaad al moeilijk te krijgen."

Een handelaar in Noord-Nederland, die anoniem wil blijven, heeft de oogst van 2012 net weg gewerkt. "Ik wil nu tarwe kopen van oogst 2013. Andere handelaren hebben dat mondjesmaat al gedaan."

Voorzitter Matthé Vermeulen van het Comité van Graanhandelaren snapt dat de oogst van 2013 al wordt verkocht. "Gebruikers willen zich indekken tegen nog hogere prijzen. Maar dat gebeurt ieder jaar. De oogst van 2012 was voor bijna de helft verkocht voor de oogst."

Of registreer je om te kunnen reageren.