Akkerbouw

Nieuws 723 x bekeken 1 reactie

Haanstra tegen wijziging EU-beleid biobrandstoffen

Brussel - Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie overweegt het biobrandstoffenbeleid aan te passen. De Europese ministers van Energie willen een grens stellen aan de productie van biobrandstoffen uit voedsel- of voedergewassen.

De doelstelling blijft dat in 2020 10 procent van alle transportbrandstoffen bestaat uit hernieuwbare energiebronnen. Uit uitgelekte stukken blijkt dat de commissie wil dat de helft daarvan wordt gerealiseerd door biobrandstoffen die zijn gemaakt uit afval, gewasresten en reststoffen. Momenteel wordt ongeveer 4,5 procent van alle transportbrandstof gemaakt uit gewassen als koolzaad, tarwe, mais, suiker en palmolie.

Haanstra vindt dat de Europese Commissie geen consistent beleid voert. "Bedrijven hebben veel geld geïnvesteerd op basis van de huidige normen. Niemand durft straks nog te investeren op Brussels beleid als dat zo snel weer verandert."

De EU verwerkt dit seizoen ongeveer 9,8 miljoen ton graan tot biobrandstof. Dat is bijna 3,5 procent van de totale Europese graanproductie van zo'n 280 miljoen ton. Haanstra: "Dat is een klein deel. Maar als de markt op kantelen staat kunnen biobrandstoffen invloed hebben op de graanprijs."

Eén reactie

  • John*

    stop nog maar eens 3,5 % van de granen in de bio brandstoffen.. eindelijk eerlijke prijzen voor de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.