Akkerbouw

Nieuws

Groeiend potentieel graanexport Kazachstan

Astana - Kazachstan wil één van de belangrijkste graan- (vooral tarwe-)exportgebieden ter wereld worden. Hiertoe heeft het land de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in graanproductie en exportcapaciteit. Alhoewel de recordoogsten van 2009 en 2011 dit jaar niet gehaald worden, ligt de oogst van dit jaar op schema van het doel van 13 miljoen ton. Dat meldt Kazinform.

Op dit moment is Kazachstan met tarwe de zevende exporteur ter wereld. De investering in groei brengt echter ook nieuwe problemen met zich mee, zoals transport. Om bijvoorbeeld export door Rusland en naar China te stimuleren was en is veel extra geld nodig.

Het land heeft ook flink geïnvesteerd in de twee exporthavens Kuryk en Bautino. Zo zijn nieuwe graanterminals gebouwd. De eerste, de Baku grain Terminal, heeft een capaciteit van 600.000 ton. Van daaruit wordt graan verscheept naar Azerbeidjan, Georgië, Turkije en het noorden van Afrika.

De andere terminal, AkBiday, moet vooral het Kazachstaanse graanexportpotentieel voor de Kaspische en Zwarte Zee vergroten. Deze terminalcapaciteit is 500.000 ton graan per jaar en dat gaat onder meer naar Iran, Turkije, Griekenland, Albanië, Cyprus, Italië en Georgië.

Daarnaast hebben Kazachstan en Iran in 2008 al de handen ineengeslagen voor de bouw van de Kish Grain Terminal in het noorden van Iran, aan de kust van de Kaspische Zee. Kazachstan heeft als streven om straks 700.000 ton graan per jaar naar Iran te verschepen.

Het land heeft verder plannen voor een graanterminal op de grens met Turkmenistan en Iran en wil een bestaande terminal in Aktau fors vergroten. Uiteindelijk moeten al deze investeringen ertoe leiden dat Kazachstan onder verbeterde omstandigheden jaarlijks 7 tot 14 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA en de International Grains Council gaan dit jaar uit van een Kazachstaanse tarwe-export van krap 7 miljoen ton.
Of registreer je om te kunnen reageren.