Akkerbouw

Nieuws 1763 x bekeken

Groei voor prijswinnende ethyleen-generator

Breda - De ethyleen-generator van Restrain Company heeft op het aardappel evenement Potato Europe vorige week in Frankrijk een gouden medaille gewonnen in de categorie duurzame productietechnieken.

Drie jaar geleden won het systeem, dat ethyleengas inzet als kiemremmer in uien en aardappelen, al de innovatieprijs op Potato Europe.

In Nederland is ethyleen sinds 2009 toegelaten als kiemremmend middel. Volgens Dirk Garos, de Nederlandse vertegenwoordiger van de Engelse Restrain Company, zijn in Nederland nu ongeveer 80 generatoren in gebruik. Er zijn drie typen machines voor pootgoed, tafelaardapplen en uien.

Verdere groei ligt in het verschiet, verwacht Garos. “Er is nu ook sterke vraag naar behandeling met ethyleen in pootgoed om meer knolzetting te krijgen. Daarnaast is er veel vraag vanuit Albert Heijn vanwege residu-eisen voor tafelaardappelen.”

Biologische telers passen de ethyleen-generator mondjesmaat toe, omdat het gas geen residu achterlaat. “Daarom is het systeem geschikt voor biologische uien en aardappelen”, zegt Sander Bernaerts,  adviseur biologische landbouw bij DLV Plant. “Voor de meeste biologische telers volstaat mechanische koeling. Voor de hele lange bewaring passen sommige telers ethyleen toe.”

Of registreer je om te kunnen reageren.