Akkerbouw

Nieuws

Fransen kopen meer aardappelen

Parijs - Franse consumenten hebben in het net afgelopen seizoen 2011/12 7,5 procent meer aardappelen gekocht dan een jaar eerder.
Door de lagere prijs nam de omzet in geld uitgedrukt echter met 9 procent af, maar dat is dan wel vergeleken met het door de hoge prijzen buitengewoon goede vorige seizoen.
Dat meldt het Franse aardappelproductschap Cnipt. Vooral de grotere winkels deden goede zaken, waarbij met name zakken van 5 kilo of meer goed werden verkocht. In dat laatste segment lag de afzet in volume dan ook 65 procent hoger dan vorig seizoen.
Cnipt denkt dat dat vooral komt door de vele prijsaanbiedingen met die grote zakken. Het schap komt alles bij elkaar genomen op een gemiddelde prijs van 80 cent per kilo, veel minder dan de 94 cent per kilo van vorig seizoen maar weer wat meer dan de 76 cent per kilo waarvoor aardappelen in Frankrijk in 2009/10 werden verkocht. Bij de zakken van 5 kilo of meer komt de gemiddelde prijs echter op 26 cent per kilo uit.
Of het nu door de lage prijzen komt of niet, het Cnipt meldt als ‘meest markante feit’ van de afgelopen campagne dat het aantal consumenten dat min of meer regelmatig aardappelen koopt wat is toegenomen. Normaal ligt dat op 88 tot 89 procent, nu is dat gestegen naar 90 procent. Bovendien kopen die klanten ook wat meer aardappelen per keer: van gemiddeld 2,7 kilo in vorige jaren naar 2,8 kilo nu.
Die groei in de belangstelling voor aardappelen is vooral te constateren bij mensen die net hun baan hebben verloren of waarbij dat dreigt, analyseert het schap.

Of registreer je om te kunnen reageren.