Akkerbouw

Nieuws 874 x bekeken

Frankrijk verwacht hoge tarwe-export

Parijs – Frankrijk verwacht dit jaar zeker 18 miljoen ton tarwe te kunnen exporteren, 600.000 ton meer dan vorig seizoen.

De helft daarvan gaat dan naar landen buiten de EU, met name Algerije, Marokko en andere landen in Noord-Afrika.
Die sterke export is mogelijk dankzij een uitstekende oogst, stelt de agrarische dienst Franceagrimer. De totale graanoogst wordt nu geschat op 68 miljoen ton vergeleken bij 63,1 miljoen vorige zomer. Die oogst ligt dan ook boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Zachte tarwe neemt daarbij 36,1 miljoen ton voor haar rekening, een goede 2 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Meer dan de helft daarvan komt uit in de twee hoogste kwaliteitscategorieën. Verder denken de Fransen ook 16,4 miljoen ton mais binnen te halen waardoor van dat gewas 6,6 miljoen ton voor de export beschikbaar is. Aan gerst is 11,5 miljoen ton binnengehaald waardoor hier 5,5 miljoen ton naar buitenlandse afnemers kan gaan. 
De sterke oogstcijfers staan in schrille tegenstelling tot de eerdere verwachtingen. Aan het begin van de zomer werd nog gevreesd voor een sterk tegenvallende oogst nadat de strenge vorst van februari grote schade had aangericht en de regen van het voorjaar de situatie nog verergerde. Sindsdien zijn de weersomstandigheden voor graan juist uitstekend geweest, denkt Franceagrimer. De dienst benadrukt daarbij dat de sterke oogst in eigen land weinig gevolgen zal hebben voor de graanprijzen omdat die meer op mondiaal niveau worden bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.