Akkerbouw

Nieuws 1252 x bekeken

Forse verschuivingen in uienexport

Zoetermeer - Nederland exporteerde in de eerste zeven maanden van dit jaar 440 miljoen kilo uien. Dat is iets minder dan de 444 miljoen kilo die vorig jaar in dezelfde periode is verkocht aan buitenlandse afnemers, melden het controlebureau KCB en het Productschap Tuinbouw.

Er zijn forse verschuivingen te zien in de exportbestemmingen. Er zijn veel minder uien verkocht aan Rusland (-71 procent), Polen (-52 procent), Duitsland (-35 procent), Senegal (-8 procent), Ivoorkust (-13 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-7 procent).

Afrikaanse landen kochten meer uien in Nederland, zoals Mauritanië (+87 procent), Guinee (+131 procent), Gambia (+30 procent) en Sierra Leone (+111 procent). Ook enkele bestemmingen in Amerika en Azië, zoals Brazilië, de Dominicaanse Republiek, Indonesië, Singapore en Maleisië hebben meer Nederlandse uien ingevoerd.

Guinee en Mauritanië hebben van januari tot en met juli meer Nederlandse uien gekocht dan Senegal. Senegal was altijd de belangrijkste bestemming in Afrika. De export naar Brazilië steeg van 206 ton in de eerste zeven maanden van 2011 naar 22.610 ton dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.