Akkerbouw

Nieuws

Egypte met tarwe steeds zelfvoorzienender

Cairo - Egypte heeft dit jaar weer meer wintergraan geoogst dan in het jaar ervoor, aldus de internationale voedselorganisatie FAO.

Volgens de laatste schattingen komt de tarweproductie uit op 8,7 miljoen ton. Dat is 4 procent meer dan in 2011 toen ook al veel tarwe geoogst werd. De tendens past in het streven van het Afrikaanse land om (vooral) met tarwe steeds zelfvoorzienender te worden. Egypte wil binnen drie jaar 75 procent van de benodigde tarwe zelf produceren. Op dit moment is het land nog de grootste tarwe-importeur ter wereld.

De hogere productie heeft meerdere oorzaken. Zo heeft het Egyptische landbouwonderzoeksbureau ARC nieuwe rassen ontwikkeld die in de praktijk succesvol bleken. Ook zijn de teeltmethodes vernieuwd. Tot slot spelen de gunstige weersomstandigheden een rol.

Tarwe was overigens niet het enige gewas waarvan de productie toenam. Ook de Egyptische mais- en rijstproductie steeg in 2012. Volgens FAO koerst Egypte dit jaar af op een totale graanproductie van 23 miljoen ton. Dat is 0,8 miljoen ton meer dan in 2011. Het is bovendien ongeveer 1 miljoen ton meer dan het vijfjarig productiegemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.