Akkerbouw

Nieuws

Egypte koopt tarwe in Europa

Parijs - Egypte koopt 300.000 ton tarwe in Europa voor levering begin december. Frankrijk levert 180.000 ton en Roemenië 120.000 ton tarwe. Het is de grootste order voor Frankrijk uit Egypte sinds 2010/2011. De grote vraag uit Noord-Afrika ondersteunt de tarweprijs in de EU.

Rusland en Oekraïne raken uit beeld als tarweleveranciers, stelt het Franse marktbureau Agritel. "Rusland bood de tarwe ruim 20 dollar per ton duurder aan dan Frankrijk en Roemenië. Het is voor het eerst dit seizoen dat in een Egyptische tender geen tarwe wordt geleverd uit de Zwarte Zee-regio."

De grote vraag uit Noord-Afrika ondersteunt de tarweprijs in de EU, stelt het bureau. "Ondanks de druk op de andere grondstofprijzen omdat de EU de schuldencrisis maar niet oplost."

Egypte kocht sinds de start van dit seizoen op 1 juli 2 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. Daarnaast kocht de

General Authority for Supply Commodities, het Egyptische staatsinkoopbureau, nog 3,7 miljoen ton op de binnenlandse markt. Het bureau kan met de huidige voorraad tarwe zo'n zeven maanden verbruik overbruggen.

De tarweprijs in Rusland staat volgens het Russische marktbureau IKAR door de kleine oogst op het hoogste niveau sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1990 en 1991.

Of registreer je om te kunnen reageren.