Akkerbouw

Nieuws 791 x bekeken 3 reacties

EU-5 produceert nog minder aardappelen

Brussel - De aardappeloogsten in Nederland en België vallen voor het eerst in de geschiedenis lager uit dan de behoefte van de verwerkende industrieën in beide landen. De verwerkers moeten meer aardappelen importeren uit andere landen, stelt de Europese overkoepelende telersorganisatie NEPG.

Volgens de NEPG produceert de EU-5 (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië) 22,99 miljoen ton aardappelen. Dat is 14,5 procent minder dan vorig jaar. In augustus ging de NEPG nog uit van een productiedaling van 11,5 procent. De nieuwe prognose wijkt weinig af van de productie in 2006 toen 22,08 miljoen ton aardappelen is geoogst. De kleine oogst leidde toen tot hoge prijzen.

Volgens de NEPG telt de EU-5 dit jaar 515.703 hectare aardappelen. Dat is 5,8 procent minder dan in 2011. Bovendien is de gemiddelde opbrengst per hectare 9,2 procent lager. De NEPG baseert de prognose op oogstgegevens en proefrooiingen in de vijf landen. De organisatie stelt dat de proefrooiingen enorme verschillen laten zien tussen aardappelen die vroeg of juist laat zijn gepoot.

De aardappelen vallen dit jaar klein uit voor de industriële verwerking. Maar het hoge droge stof gehalte verhoogt het rendement voor de verwerkers. De aardappelen zijn daardoor wel gevoelig voor stootblauw.

Voorzitter Louis Beemsterboer van de Verenigde Telers Akkerbouw verwacht dat de telers dit jaar goede prijzen krijgen voor hun vrije aardappelen. "Dat mag ook wel na de dramatisch lage prijzen van vorig seizoen. Maar de contractaardappelen profiteren daar niet van."

Laatste reacties

 • martensDLD

  weet niet waar ze die cijfers van daan halen,vandaag innovator gerooid en direct gelevrd aan Stöver, 73.5 ton per hect
  Ben er dik tevreden mee
  maar hoop dat het zo is heb nog 40 hect vrij van contract

 • info95

  Boerderij vergelijkt de situatie van nu met 2006.
  Toen ging de termijnmarkt in december naar 42 euro..
  (Snel nog even een paar contractjes kopen doet)

 • martensDLD

  De boerderij.nl doet goede zaken door al het negatiefe over de aardappelen te schrijven,nu is er in Polen ook al minder,hahaha
  Hoop dat het weer 42 euro wordt
  Nog 40 hect vrij van contract!

Of registreer je om te kunnen reageren.