Akkerbouw

Nieuws

Doorbraak in bestrijding erwinia in aardappelen

Merelbeke - Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO heeft een methode gevonden om erwinia te bestrijden in aardappelen. Tot nu toe is het niet mogelijk de bacterieziekte te bestrijden.

ILVO-onderzoekster Evelien Adriaenssens vond twee bacteriofagen (LIMestone1 en LIMestone2) die de dickeya-bacterie, de veroorzaker van erwinia, onschadelijk maken. Ze promoveert vandaag op haar onderzoek. Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën infecteren. De fagen doden gastheercellen en houden zo ongewenste bacteriën onder controle.

Adriaenssens voerde de experimenten uit op 128 aardappelplanten en -knollen. "Het onderzoek vond plaats in een laboratorium en duurde 84 dagen. Ondanks de kleine schaal concludeer ik dat de fagen de bacterie in de praktijk onschadelijk maken."

Eén veldproef waarbij knollen met de dickeya-bacteriën werden geïnfecteerd en vervolgens met een faag besproeid werden, leidde zelfs tot een kleine meeropbrengst. Adriaenssens stelt wel dat verder onderzoek nodig is om het juiste tijdstip van toepassing te bepalen.

Jan van der Wolf, onderzoeker bacteriologie van Wageningen UR, noemt het het Belgische onderzoek 'prachtig', maar hij wacht nog op aanvullend onderzoek. "Ik geef nu nog geen definitief oordeel." Wel merkt hij op dat de conclusie van Adriaenssens deels soelaas biedt, maar het probleem van erwinia niet volledig oplost.

Erwinia is een groot probleem voor de pootaardappelsector. In Nederland staat ruim 37.000 hectare pootaardappelen. De keuringsdienst NAK verlaagde 21 procent van het areaal naar een lagere klasse. In 81 procent is de oorzaak bacterieziek.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.