Akkerbouw

Nieuws 801 x bekeken

Cargill: leg markt stil bij oogstraming

Washington – Cargill wil dat de termijnmarkthandel kort wordt stilgelegd wanneer het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een belangrijke oogstraming presenteert. Wanneer de markt niet stilgelegd kan worden, vindt de Amerikaanse graanhandelaar dat in elk geval journalisten geen toegang tot de rapporten vooraf mogen krijgen.


Eerder verklaarde het bedrijf achter de termijnmarkt in Chicago – voor granen en soja de belangrijkste wereldwijd – dat bij de openbaarmaking van een oogstraming de markt misschien 30 minuten moet worden stilgelegd om paniekaankopen en verkopen te voorkomen.
De rapporten van de USDA zijn zeer invloedrijk, maar ook omstreden: ze zetten marktkoersen in beweging, maar wijken soms ver af van de realiteit wanneer de combines echt aan de slag gaan.
Cargill zelf vertrouwt net als concurrenten als ADM en Louis Dreyfus meer op haar eigen wereldwijde netwerk van analisten dan op de USDA-cijfers. Het bedrijf uit Minnesota met een grote poot in Nederland, zegt door de scherpe prijsschommelingen wel getroffen te worden. Cargill handelt niet alleen in granen, maar verwerkt ook een groot deel zelf in veevoer of voedingsmiddelen. Het bedrijf koopt daarvoor ook in bij derde partijen in.
Cargill vindt dat journalisten niet vooraf inzage mogen krijgen, om te voorkomen dat paniek ontstaat. Vooral persbureaus hebben met USDA de afspraak dat journalisten voor publicatie in een afgesloten ruimte hun verslag mogen voorbereiden, om misverstanden te voorkomen. Cargill meent dat persbureaus geld verdienen met de verkoop van informatie aan bedrijven,

Of registreer je om te kunnen reageren.