Akkerbouw

Nieuws 618 x bekeken

CME wil ook termijnhandel in mais en oliezaden in Zwarte Zee regio

Kiev - De overheid in Oekraïne en de CME-Group werken aan termijncontracten voor de levering van mais, gerst en koolzaad. Een termijncontract voor zonnebloemolie wordt overwogen.

Dat meldt het Franse marktbureau Agritel. De plaats van levering wordt een haven ergens in Rusland, Roemenië of Oekraïne.

CME is het moederbedrijf van de termijnmarkt in Chicago, de grootste handelsplaats voor tarwe, mais en sojabonen in de wereld. CME lanceert de nieuwe termijncontracten omdat de landen rond de Zwarte Zee een steeds grotere rol spelen op de wereldmarkten voor tarwe, mais en koolzaad.

CME startte 6 juni al met een termijncontract voor de levering van tarwe in het Zwarte Zee-gebied. Maar er wordt al weken niet meer gehandeld in het termijncontract. Regionale handelaren vrezen dat Rusland of Oekraïne plotseling de export van graan beperken omdat beide landen door droogte veel minder hebben geoogst. Zo´n onverwachte exportstop kan de handel veel geld kosten als ze posities hebben ingenomen op de termijnmarkt.

De interesse in agrarische termijncontracten stijgt sinds 2007 door de schommelende prijzen van grondstoffen. Beursorganisaties zoals CME, Intercontinentalexchange (ICE), de Minneapolis Grains Exchange en de SMX Group zijn gestart met nieuwe termijncontracten.

Of registreer je om te kunnen reageren.