Akkerbouw

Nieuws

CIBE vreest sterke lobby EU-suikerindustrie

Brussel - CIBE, de Europese suikerbietentelersorganisatie, vreest voor een voor telers ongunstig Europees suikerbeleid na 2015. Volgens CIBE lobbyt de Europese suikerverwerkende industrie nadrukkelijk om het EU-beleid aan te passen. De telersorganisatie stelt dat de industrie onder meer wil dat Europa meer rietsuiker vanuit de wereldmarkt gaat importeren en dat het zich op 'misvattingen' baseert. Dat meldde CIBE dinsdag, kort voor een vergadering van het Europese Parlement over het EU-suikerbeleid.

De Europese suikerverwerkers vinden dat ze in het huidige EU-beleid benadeeld worden ten opzichte van de suikerbietentelers. Ze willen een eerlijkere marktpositie. CIBE stelt dat 'eerlijk' in feite gewoon 'goedkoop' inhoudt em dat dit ten koste gaat van Europese bietentelers.

CIBE heeft om drie redenen kritiek op de suikerindustrie. Ten eerste stelt de telersorganisatie dat Europa wél voldoende suiker importeert en dat de EU-importprognose van 3,5 miljoen ton al gerealiseerd is. Ten tweede vindt CIBE dat vooral een land als Brazilië profiteert van meer EU-import. Niet de landen die in ontwikkeling zijn.

Ten derde meent CIBE dat de verwerkende industrie in het huidige beleid niet onrechtvaardig behandeld wordt: een gebrek aan herstructurering en aanpassing in de suikersector en de huidige overcapaciteit mag niet beloond worden met nieuw EU-suikerbeleid. Zeker niet, omdat de sector zelf wél maatregelen heeft genomen, aldus CIBE.

Of registreer je om te kunnen reageren.