Akkerbouw

Nieuws 1127 x bekeken

Brazilië: 1 miljoen hectare extra soja telen

Cuiabá - De Braziliaanse deelstaat Mato Grosso gaat in de komende jaren ongeveer 1 miljoen hectare grasland scheuren ten behoeve van de teelt van sojabonen. De hoge mondiale sojaprijzen maken dit waarschijnlijk, stelt Leonildo Bares, voorzitter van de Braziliaanse boerenorganisatie in Sinop, aldus marktbureau Bloomberg. Om een beeld te geven: 1 miljoen hectare is meer dan de oppervlaktes van Gelderland en Noord-Brabant samen.

Zuid-Amerikaanse sojatelers zitten op dit moment eerste rang door recordoogsten in eigen land, extreme droogte in de Amerikaanse sojagebieden en een grote mondiale vraag naar soja. Er is wereldwijd namelijk een fors tekort aan soja, zeker in Azië. Braziliaanse boeren zullen volgens Bares om die reden elke beschikbare hectare voor soja gebruiken.

Brazilië, Argentinië, Paraguay, Bolivia en Uruguay koersen voor het seizoen 2012/2013 af op een sojabonenoogst van 148,5 miljoen ton. Dat is liefst 34 miljoen ton meer dan in het seizoen ervoor, aldus het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. In de VS daalt de oogst naar verwachting juist van 83,2 naar 71,7 miljoen ton. De recente droogte is hier de boosdoener. Dat betekent overigens ook dat Brazilië de VS inhaalt als grootste sojabonenproducent. USDA verwacht dat Braziliaanse telers volgende maand 81 miljoen ton sojabonen gaan zaaien; een record en liefst 23 procent meer dan in 2011.

In Argentinië is de situatie niet anders. De derde sojaproducent ter wereld koerst dit seizoen volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw af op een productie van 55 miljoen ton. Dat is ruim een derde meer dan een jaar geleden.

In het kleinere Paraguay zet de ontwikkeling relatief nog harder door. Daar gaan volgens USDA veel veebedrijven verdwijnen ten behoeve van de sojabonenteelt. USDA houdt het komend seizoen op een verdubbeling van de oogst: 8,1 miljoen ton.

Bolivia probeert ook te profiteren van de hoge mondiale sojaprijzen. Om extra teelt mogelijk te maken, wordt daar ook regenwoud gekapt. Dat is in het naburige Brazilië overigens veel moeilijker door strenge ontbossingswetten. In dat land is volgens het Braziliaanse ministerie van landbouw in de afgelopen tien jaar een regenwoud groter dan Griekenland gekapt.

De grote mogelijkheden van Zuid-Amerikaanse soja ten spijt. Er is één maar: een gebrekkige infrastructuur en onvoldoende capaciteit in Braziliaanse havens vertragen het transport. Het kan dus even duren voor de forse soja-opbrengsten daadwerkelijk op de wereldmarkt belanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.