Akkerbouw

Nieuws

Bovengemiddelde hectareopbrengst Duitse aardappelen

Berlijn - De hectareopbrengsten in de Duitse aardappelteelt pakken dit jaar bovengemiddeld uit, ondanks een totaal bekeken geringer oogstvolume.

Volgens een raming van het landbouwministerie in Berlijn die het donderdag bekendmaakte, is per hectare 44,5 ton gerooid. Dat is 5,7 procent meer dan het meerjarig gemiddelde van 42,06 ton. In vergelijking met vorig jaar is echter sprake van een 2,8 procent kleinere gemiddelde hectare-opbrengst.

In totaal ramen de ministeriële deskundigen de oogst op 10,6 miljoen ton, ofwel bijna 11 procent minder dan in 2011 en krap 5 procent onder het meerjarig gemiddelde. Dat stemt overeen met de prognose van woensdag van landbouwmarktbureau AMI.

Van het areaal van 238.000 hectare dat dit jaar in gebruik was voor de teelt, was 97.200 hectare - ofwel 41 procent - ingeruimd voor de teelt van consumptieaardappelen. Koploper bleef ook dit jaar deelstaat Nedersaksen dat 4,85 miljoen ton heeft gerooid. Dat is tegen de 46 procent van de totale oogst. Deze mag los daarvan duidelijk kleiner zijn dan normaal, maar daar staat wel tegenover dat het aandeel dat op de markt kan worden gebracht groter is dan vorig jaar. Toen kampten de telers namelijk met een hoog aandeel te grote maten.

De telersprijzen variëren momenteel tussen de 10 en 16 euro per 100 kilo, zo constateren de deskundigen verder. Ten opzichte van vorig jaar is sprake van een licht hoger niveau. Landbouwmarktbureau AMI noteert deze week ruim 13 euro per 100 kilo. De tendens is stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.