Akkerbouw

Nieuws 1319 x bekeken 3 reactieslaatste update:10 sep 2012

Bleker geeft vlas- en hennepverwerkers 900.000 euro

Den Haag - De verwerkers van vlas en hennep ontvangen volgend jaar 900.000 euro Europese steun. Demissionair staatssecretaris Bleker wil zo dat de verwerkers niet in de problemen komen.

Vanaf de oogst van 2012 is de Europese steun volledig ontkoppeld van de teelt. De premie die voorheen naar de verwerkers ging, is toegevoegd aan de steun voor de boeren.

Bleker stelt dat het een éénmalige subsidie is. Het geld is bedoeld om de overgang naar het nieuwe EU-landbouwbeleid, dat in 2014 moet ingaan, te vergemakkelijken. Bleker verwacht dat de sector het geld gebruikt om nieuwe toepassingen te ontwikkelen voor vlas- en hennepvezel. Nederland telt bijna 3.000 hectare vlas en hennep, zodat de steun voor de verwerkers uitkomt op gemiddeld ruim 300 euro per hectare.

Directeur Eugenie van de Bilt van Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil had graag gezien dat Bleker de verwerkers ook had gesteund voor de oogst van dit jaar. "België doet dat wel. Dat is oneerlijke concurrentie voor ons. LTO heeft ons daar niet in gesteund en zag graag alle geld naar de boeren gaan. Dat heeft ons erg geraakt."

Van de Bilt stelt dat de verwerkers het geld hard nodig hebben. "Tarwe brengt 20 tot 25 cent per kilo op. Dat is een enorme concurrentie voor vlas. Deze steun helpt ons om telers te blijven interesseren voor de vlasteelt. Dit jaar staat er nog zo'n 2.100 hectare vlas in Nederland. Met deze hoge graanprijs houd ik mijn hart vast wat het areaal volgend jaar gaat doen."

Van de Bilt ziet mogelijkheden voor nieuwe toepassingen. "Voor het verstevigen van plastic wordt nu glaswol gebruikt. Dat is slecht voor de gezondheid en het glaswol maakt plastic moeilijk te recyclen. Vlasvezels zijn een veel beter alternatief. Nu wordt vlas vooral verwerkt tot linnen, maar door de economische crisis staat de afzet onder druk."

Laatste reacties

 • B bob

  Zelfs een mislukte ex minister mag nog met geld van de belastingbetalen blijven strooien.

 • dhtimmers

  Beste meneer B bob. Aan uw reactie te zien wordt u niet gehinderd door enige kennis op dit gebied.
  DH.

 • B bob

  Je kunt aan de verkiezingen van aanstaande week zien dat deze sukkel geen minister meer is en echt iets voor elkaar gekregen heeft hij ook niet Dtimmers.
  Hoeveel kennis van de politiek heb je dan nodig ?

Of registreer je om te kunnen reageren.