Akkerbouw

Nieuws

'Aviko of McCain koopt aardappelverwerker Lutosa'

Westrozebeke - Het Belgische voedingsbedrijf Pinguin Lutosa verkoopt de aardappeldivisie Lutosa voor 225 miljoen euro. Na afronding van het boekenonderzoek maakt Pinguin bekend wie de koper is. Insiders in de Belgische aardappelsector melden dat Aviko of McCain Lutosa willen overnemen. Aviko wil niet reageren, net als coöperatie Cosun, eigenaar van Aviko. McCain was niet bereikbaar.

Lutosa verwerkt per jaar 700.000 tot 750.000 ton aardappelen. Aviko zo'n 1,7 miljoen ton. Pinguin was niet van plan Lutosa te verkopen, zegt directievoorzitter Hein Deprez. "Ik ben er de deur niet voor uitgeweest. Maar dit interessante bod is in het belang van onze aandeelhouders."

Pinguin kocht Lutosa in 2007 voor 175 miljoen euro van de familie Van den Broeke, inclusief onroerend goed. Deprez: "We verkopen het nu weer zonder het onroerend goed. Lutosa huurt dat namelijk."

In het laatste boekjaar van 15 maanden (1 januari 2011 t/m 31 maart 2012) boekte Pinguin Lutosa een omzet van 832,8 miljoen euro. De aardappelverwerking droeg voor 36 procent bij (298,7 miljoen euro). Pinguin Lutosa kocht vorig jaar conservenfabrikant Scana Noliko en groenteverwerker d'Aucy Frozen Foods van voedingsconcern Cecab. Deprez: "Als je de omzetten van Scana Noliko en Cecab volledig meetelt, raken we met de verkoop van Lutosa 28 procent omzet kwijt."

Deprez vindt dat geen probleem voor Pinguin. "De drie divisies diepvriesgroente, conserven en aardappelen dragen gemiddeld in gelijke mate bij aan het resultaat. Na de verkoop van Lutosa blijft Pinguin een hoofdrol spelen in conserven en diepvriesgroente. Daar zien we veel potentieel."

Pinguin kocht Lutosa in 2007 om ook aardappelproducten te kunnen aanbieden. Maar Pinguin en Lutosa bleven voor een groot deel gescheiden opereren, zegt Deprez. "De afzetmarkten zijn te gespecialiseerd om de bedrijven volledig te integreren. Bovendien waren de afzonderlijke bedrijven groot genoeg om zelfstandig te blijven."

De Belgische Boerenbond heeft een belang van 9,15 procent in Pinguin Lutosa. Directeur Marc Rosiers van de BB wil pas reageren als de verkoop definitief is. "Mocht het doorgaan dan willen wij dat het geld wordt geïnvesteerd in de diepvries- en conservenactiviteiten. De boerenbond heeft geld gestoken in Pinguin Lutosa omdat we verwerkingscapaciteit willen behouden."

Of registreer je om te kunnen reageren.