Akkerbouw

Nieuws

'Aviko aast op aardappelverwerking Pinguin Lutosa'

Westrozebeke - Het Belgische voedingsbedrijf Pinguin Lutosa heeft aanbiedingen om de aardappelverwerking te verkopen. Het concern wil niet zeggen welke bedrijven interesse hebben. Het dagblad De Standaard meldt dat aardappelverwerker Aviko al wekenlang gesprekken voert met Pinguin Lutosa om de aardappelverwerking over te nemen.

Aviko wil geen commentaar geven. Ook bietentelerscoöperatie Cosun, eigenaar van Aviko, onthoudt zich van een reactie. Directievoorzitter Martin van de Ven van Aviko zei in juni in een interview met Boerderij Vandaag dat hij een consolidatie verwacht in de aardappelverwerkende sector in Europa. Hij verwacht veel fusies en overnames. “Dat zie je altijd in een markt die niet meer groeit. De afzet van aardappelproducten is gestabiliseerd in Europa. Het is onvoorspelbaar hoe de consolidatie gaat verlopen. Maar Aviko wil daar een leidende rol in spelen”, zei hij in juni.

Pinguin Lutosa is verrast door de berichten in de media, zegt directielid Herwig Dejonghe. "We beraden ons op een reactie. We krijgen ongevraagd niet-bindende biedingen voor de verwerving van alle aandelen van de aardappeldivisie. Het is alsof iemand langs je huis loopt, aanbelt en vraagt of je huis te koop staat. Ik noem geen namen van bieders."

Groenteverwerker Pinguin kocht in 2007 aardappelverwerker Lutosa voor 175 miljoen euro van de familie Van den Broeke om het assortiment te verbreden met aardappelproducten. In 2011 kocht het concern de Belgische conservenfabrikant Scana Noliko en de Franse groenteverwerker d’Aucy Frozen Foods. De Belgische Boerenbond nam in 2011 een belang van 9,15 procent in Pinguin Lutosa.

Of registreer je om te kunnen reageren.