Akkerbouw

Nieuws

'Australië oogst kwart minder tarwe'

Canberra - De Australische tarweoogst komt dit jaar uit op 22,5 miljoen ton, is de verwachting van het Australische overheidsbureau Abares. Dat is 1,6 miljoen ton minder dan in een vorige prognose.

De nieuwe oogstverwachting ligt liefst een kwart lager dan de uiteindelijke oogst in 2011. Gisteren noteerde Rabobank International ook al een forse oogstprognoseverlaging in Australië: 22,8 miljoen ton.

De droogte is de grote boosdoener, vooral in het westen en het zuidoosten van Australië. De belangrijkste graanschuur, West-Australië, koerst zelfs af op een 40 procent lagere tarweopbrengst. Abares verwacht bovendien dat dit percentage eerder nog toeneemt.

De tegenvallende Australische tarweoogst is slecht nieuws voor de mondiaal krappe graanmarkt. Zo wordt onder meer in Argentinië en in landen rond de Zwarte Zee minder geproduceerd. Toch verwacht Abares dat Australië zijn steentje blijft bijdragen. Sterker nog: het overheidsbureau heeft de Austalische tarwe-exportprognose met 1 miljoen ton verhoogd tot 21,5 miljoen ton.

De oorzaak ligt in de ruime tarwevoorraden. Australië heeft in de afgelopen twee seizoenen namelijk recordoogsten gedraaid. Volgens Abares waren de voorraden in augustus ongeveer twee keer zo groot als in dezelfde maand in 2009.

Abares ziet door de krappe mondiale graanmarkt voldoende afzetmogelijkheden. Zo heeft China naar verwachting 4 miljoen ton tarwe nodig. Abares verwacht dat Australië dat voor het grootste gedeelte voor zijn rekening neemt. Bovendien heeft het land afgelopen week al 1 miljoen ton tarwe in Aziatische landen afgezet, omdat die niet in de Zwarte Zee-regio terecht konden.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.