Akkerbouw

Nieuws 1755 x bekeken 10 reacties

'Akkerbouwers in NOP bemesten te veel fosfaat'

Wageningen - Bijna de helft van de akkerbouwers in de Noordoostpolder (NOP) strooit meer fosfaat dan de bemestingsadviezen aangeven. De telers hebben weinig vertrouwen in het pW-getal dat aangeeft hoeveel fosfaat in de bodem zit.

Oene Oenema, hoogleraar Nutriëntenmanagement en bodemvruchtbaarheid aan Wageningen Universiteit, publiceert daarover in het tijdschrift Nutrient Cycling in Agroecosystems. Hij deed samen met Arjan Reijneveld, productmanager bij bodemkundig instituut Blgg, onderzoek naar fosfaatbemesting in de NOP.

De bemestingsadviezen geven aan hoeveel fosfaat een gewas nodig heeft. Door het pW-getal af te trekken van het advies weten telers hoeveel fosfaat ze moeten geven. Maar volgens Oenema en Reijneveld heeft bijna 70 procent van de telers in de Noordoostpolder weinig vertrouwen in het pW-getal. Daarom strooit 45 procent voor de zekerheid meer fosfaat dan nodig. De onderzoekers denken dat akkerbouwers risico willen vermijden en daarom meer fosfaat gebruiken dan nodig. Dit is onwenselijk omdat de fosfaatvoorraad in de wereld krimpt, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers analyseerden 30.000 grondmonsters die tussen 1950 en 2004 in de NOP zijn genomen. In die periode steeg de fosfaatvoorraad in de oude Zuiderzeebodem van ‘laag' naar ‘ruim voldoende'.

Daarnaast constateerden de onderzoekers dat de verschillen in fosfaatgehaltes in de bodem tussen de bedrijven toenamen. Ze interviewden de akkerbouwers om na te gaan hoe dat kwam. Hun conclusie is dat zelfs goed opgeleide akkerbouwers de bemestingsadviezen niet opvolgen, maar voor de zekerheid ruim bemesten.

Laatste reacties

 • Agro.MineralsPlus1

  Strooit men bewust meer vanwege het niet vertrouwen van het Pw-getal? Of is dit vanwege het feit dat de pH van de bodem dermate hoog is dat men zich af vraagt of er wel voldoende beschikbaarheid is van fosfaat. Het blijkt uit proeven ook dat een gift aan vers fosfaat een positieve werking heeft op de groei en wortelvorming.

 • minasblunders1

  Dat soort praktijkkennis ontbreekt nu eenmaal in Wageningen, Agro.Minerals. Een goed ontwikkelde akkerbouwer weet beter wat hij doet dan die theoretische stakkers. In Wageningen TELT men. Processen worden niet meegenomen in het verhaal.

 • politiek

  Vandaag dus die miljoenennota. Overal wat bezuinigen enz. Ook vooral bij de kosten bij de overheid heb ik begrepen. Hopenlijk gaat er ook een streep door Wageningen Universiteit met zijn ,, geleerden,, . Je moet ook concrete voorstellen doen vind ik. Ik mag hopen dat opheffing van de Productschappen , waar de VVD al jaren mee bezig is , nu nog maar een kwestie van weken is. Zonder het gedoe van die twee bespaar je al vele miljoenen euro,s. Ik persoonlijk kan geen enkel voordeel meer opnoemen voor de Nederlandse economie wat ze doen. Eerder meewerken of werken voor de buitenlanders ! , die ons weer beconcureren ! . Elke dag eerder opheffing is pure winst ! .

 • B bob

  De productschappen zijn zelf bezig met vergaande samenwerking en bezuinigingen om zo te proberen uit de wind te blijven . Hopelijk gaan deze corrupte ex WUR medewerkers clubs nu echt in de prullenbak.

 • palmkes55

  Deze week vertelde ik het al aan enkele maïs-veetelers: 10 jaar geleden stond de maïs zelfs met de moeilijke voorjaarsomstandigheden er overal goed op. De bemesting zorgde ervoor dat de moeilijke weersomstandigheden weinig problemen berzorgden. Vandaag is dat anders en de reden is heel duidelijk: de te lage bemestingsnormen zorgen ervoor dat de maïs vooral in moeilijke jaren (en hierbij bedoel ik vooral moeilijke weersomstandigheden) het moeilijk heeft. Kan de minder productie verhaald worden op diegenen die niet van maïs moeten leven, of anders gezegd, verhaal de schade op diegenen die de te lage bemestingsnormen opstellen? Zij zijn de eersten om te zeggen dat ze er niets kunnen aan doen maar moeten wel geen dieren eten geven.
  Welnu landbouwers en landbouworganisaties: stel hen veranwoordelijk en eis schadevergoeding in hoofde van deze diensten! Zij maken het jullie moeilijk. Ga er dan ook frontaal tegenaan!

 • Mels

  Voer dan gras aan je koeien,dat eten ze van nature......,mais is nou niet direkt een gewas wat een koe vreet als ie zelf mag zoeken.En gras groeit met de juiste bemesting makkelijker dan mais met al zijn kosten en risico ondertussen,zet de kosten en baten maar eens naast elkaar.

 • leo,s vriend

  Iets te kort door de bocht palmke en mels,als je mais op de juiste gronden,met de juiste grondbewerking en onder goede bodemomstandigheden teelt is het een perfect gewas met zeer hoge opbrengsten en super voer waar de koeien stapelgek op zijn.
  Aan die eerste 3 eisen ontbreekt het nogal eens zodat er extra mest nodig is om vooral struktuurschade te compenseren.

 • Mels

  zijn we er toch????

 • palmkes55

  @ mts.menkhorst1

  Ik denk dat we naast mekaar spreken:
  Maïs en veeteelt gebeuren hoofdzakelijk op moeilijke en mindere gronden. Op goede gronden worden vooral granen, suikerbieten en aardappelen geteeld. De mindere gronden werden historisch altijd gebruikt om gras (weides) en sedert een paar decennia ook maïs (bestemd voor veeteelt) te telen.
  En op deze historisch armere gronden moet men om productie te halen voldoende (kunnen) bemesten, wat niet (meer) kan. Graag uw alternatief of moeten de boeren op deze armere gronden dan maar armer worden?

 • leo,s vriend

  Palmke,Jij zit misschien in aan akkerbouwstreek,ik in een vanoudsher gemengd gebied (bijna) zonder akkerbouwers.
  Ik heb ook laaggelegen of lemige gronden en daar teel ik bewust geen mais omdat dat inderdaad historisch grasgronden zijn(vroeger waren ze ook niet gek)
  ik zie nog steeds mensen die krampachtig elk jaar mais telen op totaal ongeschikte percelen,groenbemesters onzin vinden(os=struktuur=bodemleven=draagkracht) Onder veel te natte omstandigheden bemesten/grondbewerken/oogsten.
  Als ze dit eens inzien en verbeteren zou de opbrengst per ha al aanzienlijk stijgen.
  EN: op werkelijk ongeschikte percelen GEEN mais telen maar gras.
  Met een grasrijk rantsoen waar over nagedacht is kun je ook vlot melken en hoef je niet arm te worden.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.