Akkerbouw

Nieuws 773 x bekeken

Zwarte roest bedreigt nu ook Zuid-Afrika

Doetinchem – De beruchte schimmel Ug-99 heeft zich stevig genesteld in de tarwe in Oost-Afrika en bereikt nu ook Zuid-Afrika.

De verdere verspreiding van de schimmel kan in Afrika leiden tot hogere broodprijzen.

Hiervoor waarschuwt deNedbank's African Agriculture Review Report 2012 op de site Blackseagrain. De verdere verspreiding van Ug-99 is - naast de droogte in de VS, Europa en Afrika die de maisprijzen naar recordhoogten stuwt - een nieuwe bedreiging voor de voedselprijzen in Afrika. De schimmel dook drie jaar geleden op in Oeganda en kan tot vijftig procent oogstverliezen leiden. Ug-99 is via de wind inmiddels verspreid tot in Jemen en Iran en bedreigt nu ook Pakistan en verder oostelijk- en zuidelijk Afrika.

Volgens Cobus le Roux, algemeen directeur van de oogstdivisie van de Zuid-Afrikaanse Agriculture Research Council, staat het uit Oeganda ingevoerde graan al drie jaar onder voortdurend toezicht. Een nieuw onderzoek moet in september uitwijzen of de schimmel zich daadwerkelijk heeft verspreid voorbij de zuid- en westkaap.

Of registreer je om te kunnen reageren.