Akkerbouw

Nieuws

Zware uitbraken phytophthora in Groot-Brittannië

Londen - De aardappeltelers in Groot-Brittannië hebben last van de zwaarste phytophthora-uitbraken in tien jaar.

De Potato Council telde dit jaar 5.587 plaatselijke momenten met een hoge ziektedruk. Vorig jaar waren er volgens de aardappelraad 1.034 van deze Smith Period Events.

De Potato Council startte tien jaar geleden met een meldingsysteem voor phytophthora (Fight against Blight). Driehonderd medewerkers melden de plaatselijke phytophtoradruk aan de council. Als de ziektedruk boven een bepaald niveau komt op een bepaalde plaats, wordt dit aangemerkt als een Smith Period Event.

Phytophthoraspecialist Gary Collins van de council noemt als oorzaak het vochtige en warme weer. "Het heeft geleid tot een explosie van Smith Period Events, vooral in de laatste twee tot drie weken. Er is wel een grote regionale variatie."

Een groot aantal besmettingen komt van aardappelhopen, stelt Collins. "Die vormen een sterke besmettingsbron, maar zijn gemakkelijk te voorkomen. Telers kunnen ontheffing aanvragen om Reglone te gebruiken om de planten op de aardappelhopen dood te spuiten."

Volgens Collins kunnen telers soms geen phytophthora-bespuiting uitvoeren omdat de percelen te nat zijn. "Dat is een groot probleem, want veel bespuitingen zijn preventief bedoeld. Daarnaast zien we dat nieuwe stammen van phytophthora opduiken. Vorig jaar hebben we voor het eerst de stam Green 33 gevonden. We hopen via de monitoring te kunnen zien in hoeverre de nieuwe stam zich heeft verspreid."

In Nederland waren op 1 augstus 95 phytophthorahaarden, meldt adviesbureau Dacom. Een jaar eerder waren dat er nog 38. De laatste dagen kwamen er weer nieuwe haarden in de Noordoostpolder, Groningen en Gelderland bij.
Opvallend dit jaar is dat de haarden door het hele land verspreid zijn en zowel praktijk- als proefvelden aantasten. Met als zwaarst getroffen regio’s Flevoland en Groningen/Drenthe. Toch is het volgens een Dacom-woordvoerder geen dramatisch jaar. “De weersomstandigheden waren in juli ongunstig, maar ik heb niet de indruk dat het uit de klauwen loopt. Vorig jaar staken de meeste haarden pas later in augustus de kop op.”

Of registreer je om te kunnen reageren.