Akkerbouw

Nieuws

Zeer lage opbrengsten eerst geoogste mais in VS

Washington - De eerste geoogste mais in de VS heeft een zeer lage hectareopbrengst. Sommige telers komen niet verder dan 1,5 ton per hectare.

Gemiddeld is de laatste 5 jaar in de VS 9,7 ton mais per hectare geoogst.

De opbrengsten van de eerste geoogste maispercelen vallen nog lager uit dan verwacht, stelt marktbureau Agritel. "In het zuiden van de Cornbelt zijn de opbrengsten catastrofaal laag. Maar de eerst geoogste percelen zijn altijd de slechtste. Ondanks de hoge maisprijs produceerde de VS vorige week meer ethanol dan de week er voor. Dat komt door de goede marges die de ethanolindustrie realiseert."

Volgens marktanalisten van de CropSite is de maisoogst begonnen in het noordelijk deel van de Mississippidelta en het zuiden van de Cornbelt. "De opbrengsten vallen nog lager uit dan verwacht. Juli was de heetste maand ooit gemeten in de VS."

De Amerikaanse site Agweb hield een enquête onder 1.600 maistelers. Ruim de helft komt niet verder dan een hectareopbrengst van 6,3 ton. Zeven procent van de telers blijft onder de 600 kilo mais per hectare. Sommige telers oogsten helemaal geen mais.

Eerder deze week hield ook het Amerikaanse marktbureau Farm Futures een enquête onder 1.800 akkerbouwers. Farm Futures schat dat de VS dit jaar 250 miljoen ton mais oogst. Dat is 25 procent minder dan de 314 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

De opbrengst blijf steken op 7,38 ton per hectare, de laagste in 17 jaar.

Het is gaan regenen in de droge gebieden in de VS. Maar de regen komt te laat voor de mais. De maisprijs steeg de afgelopen dagen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.