Akkerbouw

Nieuws

Veldproef transgene aardappelen mag verder

Gent - De Universiteit van Gent mag een veldproef voortzetten met genetisch gemodificeerde aardappelen die bestand zijn tegen de aardappelziekte. De rechtbank in Gent verklaarde een milieustakingsverordening waarmee Greenpeace de proef probeerde te stoppen ongegrond. Dat meldt Vilt.be.

Greenpeace had de Universiteit Gent en de Belgische overheid gedagvaard om de rechtbank ervan te overtuigen dat de overheid geen vergunning had mogen afgeven voor een veldproef met transgene aardappelen. De rechter erkende dat de vergunning beter gemotiveerd had moeten worden, maar dat een uitgebreidere motivatie niets had veranderd aan een ministeriële toelating voor de proef. Bovendien vond de rechter dat Greenpeace geen bewijs kon leveren dat de veldproef schade aan het milieu zou veroorzaken.
De onderzoekers willen met de veldproef bijdragen aan een meer duurzame Belgische aardappelteelt. Grootschalige teelt van plaagresistente aardappelen zou kunnen leiden tot 80 procent reductie van het gebruik van schimmelbestrijdende sproeistoffen in de aardappelteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.