Akkerbouw

Nieuws 981 x bekeken 2 reacties

Veldleeuwerik breidt uit naar tafelaardappelen

Westmaas – Het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik start volgend jaar een project voor tafelaardappelen met coöperatie Agrico en supermarktketen Plus.

Veldleeuwerik overlegt met Koninklijk Horeca Nederland en de aardappelverwerkers Aviko, Lamb Weston Meijer en Farm Frites over de productie van duurzame frites.

Dat zei directeur Henk Heinhuis van Veldleeuwerik gisteren op de Aardappeldemodag in Westmaas. "Veldleeuwerik begeleidt al akkerbouwers die duurzaam suikerbieten of gerst telen. Het project met de tafelaardappelen is het eerste waarbij een eindproduct in de schappen ligt dat is geteeld volgens de duurzaamheidsvoorschriften van Veldleeuwerik."

Er gaan zo'n twintig telers van tafelaardappelen aan meedoen, zegt Heinhuis. "De aardappelen worden verpakt door pakstation Landjuweel. We hebben nog geen naam bedacht waaronder de aardappelen in de schappen liggen, maar ik voel wel voor de naam Veldleeuwerik."

Er wordt marktonderzoek gedaan naar de haalbaarheid van duurzaam geproduceerde frites. Heinhuis: "En we ontwikkelen plannen voor duurzame peen en uien met de Dutch Carrot Group en uienverwerker Piet van Liere in Dronten. Peen en uien zijn producten die onbewerkt in de winkels liggen."

De belangstelling voor duurzaam geteeld voedsel groeit, stelt Heinhuis. "Er doen nu ruim tweehonderd akkerbouwers mee aan Veldleeuwerik in Flevoland en het zuidwesten. Dat groeit volgend jaar naar vijfhonderd telers. We gaan uitbreiden naar Noord-Holland, het noordelijke kleigebied en Zuidoost-Nederland. Eind dit jaar heeft Veldleeuwerik veertig geaccrediteerde adviseurs die akkerbouwers begeleiden met het opstellen van een duurzaamheidsplan."

Heinhuis wil graag samenwerken met de zuivelsector. "Samenwerking tussen akkerbouwers en melkveehouders heeft voor beiden voordelen. Akkerbouwers zijn goed in het telen van gewassen en door de samenwerking met veehouders kunnen ze hun vruchtwisseling ruimer maken. De veehouders kunnen zich dan concentreren op hun dieren en krijgen meer plaatsingsruimte voor de mest."

Heinhuis wil dat duurzaam geproduceerd voedsel meer aandacht krijgt. "We voeren gesprekken met een marketingspecialist hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen."

Laatste reacties

  • agratax2

    ik wil niet lullig doen, maar r zijn eind 2012 40 man werkzaam in de begeleidng van 500 Veldleeuwerik boeren. Een mooie opsteker voor de werkgelegenheid. Is duurzaam telen dus moeilijker dan men altijd heeft gedacht. Bij mij de vraag wie betaalt deze geacrediteede specialisten? De boeren? Dan moet er nog al wat extra via Veldleeuwerik binnen komen om en de specialist een inkomen en de boer een extra inkomen te bezorgen. Of is dat laatste weer eens niet bedoelt in het concept, is het meer een extra opsteker voor de Supermarkt?

  • B bob

    Misschien zijn het voor een deel partimers/vrijwilligers die de Boeren begeleiden en zijn de kosten veel lager dan de opbrengsten.
    Duurzaam is hot en mag geld kosten . een paar miljoen besteden aan het verbeteren de eigen economie is niet verkeerd en werkt beter dan de corrupte bankiers steunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.