Akkerbouw

Nieuws 3859 x bekeken 2 reacties

'Veel kans op zonnebrand in uien'

Doetinchem - Uien kunnen zonnebrand oplopen door het warme weer. Uientaxateur Maas van den Heuvel waarschuwt telers dat de overgang van donker weer naar extreem zonnig en warm weer tot veel schade kan leiden.

"Dat zagen we 26 juli ook in een partij uien. De uien hadden in het zwad gelegen net in die week dat het mooi weer was met hoge temperaturen en veel zonneschijn. Dat weer hebben we nu ook."

Zonnebrand in uien is volgens Van den Heuvel een verschijnsel dat niet veel voorkomt. "Je ziet het alleen in jaren dat het lang donker weer is geweest en er plotseling een overgang komt naar zonnig en warm weer. Als de uien dan net gerooid zijn en in het zwad liggen is er grote kans dat de bovenop liggende uien zonnebrand krijgen. Vergelijk het maar met iemand die altijd binnen zit en ineens in de hete zon gaat liggen. Dan is de huid extra gevoelig. Zonnebrand komt vaker voor op zandgrond dan op kleigrond."

Het verschijnsel doet zich vooral voor bij uien met een laag droge stof gehalte, weet Van den Heuvel. "De rokken drogen ineens heel snel in en worden erg dun. Daardoor kan rot ontstaan in het binnenste van de ui. De schade kan enorm groot zijn, vooral bij scherpe zonneschijn. De teler heeft veel tarra en sorteerkosten of de hele aprtij wordt zelfs afgekeurd voor consumptie."

Foto

Laatste reacties

  • Jan Bouwers Bloembollen

    Als je uien gaat rooien/opscheppen dan moet je dit 's morgens vroeg doen dan is de temperatuur van de uien het laagst.
    Je kan ook rooien en er voor zorgen dat de uien door een klein beetje zand/klei bescherd worden.

  • wg

    zonnecreme gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.