Akkerbouw

Nieuws 580 x bekeken

VS oogst kwart minder mais en 12 procent minder soja

Washington - Het Amerikaanse marktbureau Farm Futures schat dat de VS dit jaar 250 miljoen ton mais oogst. Dat is 25 procent minder dan de 314 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

Farm Futures heeft een enquête gehouden onder 1.800 akkerbouwers. De hectareopbrengst komt op 7,38 ton per hectare, de laagste in 17 jaar. De productiedaling blijft beperkt tot 25 procent omdat het maisareaal met 4,9 procent is gegroeid naar de grootste oppervlakte sinds 1937. Farm Futures schat de sojaproductie op 73,5 miljoen ton tegen 83,2 miljoen ton vorig jaar, een daling van 12 procent. De hectare-opbrengst komt op 2,4 ton soja per hectare.

Marktanalist Arlan Suderman van Farm Futures verwacht dat de mais- en sojaprijzen na de herfst stijgen. "Dan pas gaat de markt zich realiseren dat het aanbod onvoldoende is. Maar er zit wel veel speculatief geld in de markt. Als bijvoorbeeld de problemen in de eurozone verergeren en de speculanten dat geld in korte tijd terug trekken, drukt dat de prijzen."

Marktbureau Lanworth verwacht een hectareopbrengst van gemiddeld 7,65 ton mais per hectare, gebaseerd op satellietbeelden, waarmee de productie op 261 miljoen ton mais komt. Bij soja komt Lanworth op 2,32 ton per hectare.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.