AkkerbouwNieuws

VS breidt rampgebied uit vanwege droogte

Washington – De Amerikaanse minister van landbouw Tom Vilsack heeft het rampgebied in de VS uitgebreid. Nu vallen 1.584 provincies in 32 staten onder de noodwet omdat ze zijn getroffen door droogte. Dat waren 1.369 provincies in 31 staten.

Bovendien is het areaal natuurgebied uitgebreid naar 1,5 miljoen hectare, waar veehouders mogen maaien of waar ze hun dieren kunnen laten grazen. Volgens Vilsack hebben de verzekeringsmaatschappijen toegezegd dat de getroffen boeren hun premies 30 dagen later mogen betalen. Bijna de helft van alle grasland en maispercelen in de VS en 37 procent van de sojapercelen zijn aangetast door de droogte.

De getroffen boeren kunnen geld lenen tegen 2,25 procent rente. Het normale tarief is 3,75 procent. De vergoeding voor het gebruik van natuurgebieden gaat omlaag. Ruim 85 procent van de boeren in de VS heeft een gewasverzekering. Dat was 24 procent in 1988, toen de VS ook werd getroffen door langdurige droogte.

De druk neemt toe op president Obama om de bijmengverplichting voor ethanol te verlagen. Bij ongewijzigd beleid verwerkt de VS 42 procent van de mais tot ethanol. Ruim 120 leden van het Congres vragen Obama in een petitie om het ethanolbeleid te herzien.

Eerder deze week luidde de veehouderijsector de noodklok. Ze vrezen een sterke krimp van de veestapel en veel faillissementen als de mais zo duur blijft. Ook de voerbedrijven vragen de overheid in te grijpen.

Ondanks de hoge maisprijs blijft de ethanolproductie op peil. Vorige week produceerde de VS per dag gemiddeld 809.000 vaten bioethanol per dag. De week daarvoor waren dat er nog 796.000.

Beheer
WP Admin