Akkerbouw

Nieuws

Uitzonderlijk heet weekeinde laat graanhandel koud

Het uitzonderlijk hete weekend in West-Europa bracht de graanprijzen op de termijnmarkt in Parijs nauwelijks in beweging. Maandag stegen de tarwe- en maisprijzen iets. Maar over de hele week gerekend is de tarweprijs in Parijs gedaald.

Op vrijdag 10 augustus sloot het novembercontract op 264 euro per ton. Afgelopen vrijdag noteerde het €262,75. Door het zonnige weekeinde kon volop worden geoogst in West-Europa. In Frankrijk oogsten de telers meer tarwe dan verwacht, net als in de VS. De meeste tarwe in de VS was al geoogst of bijna rijp voordat de droogte toesloeg.

De mais en sojabonen in de VS hebben wel geleden onder het watertekort. Desondanks daalden de prijzen voor mais en sojabonen vorige week in Chicago. Van vrijdag 10 augustus tot en met vrijdag 17 augustus daalde de tarweprijs 1,2 procent. Mais leverde 0,2 procent in en de prijs van sojabonen daalde 2,2 procent. De handel heeft de droogte al in de prijzen verrekend.

Toch is de verwachting dat de graan- en sojaprijzen later dit seizoen stijgen. In Rusland worden oogstprognoses voortdurend verlaagd omdat er te weinig tarwe van de akkers komt. Gewoonlijk is Rusland een grote exporteur van tarwe, maar de verwachting is dat dat dit seizoen veel minder wordt.

Door de tegenvallende productie in veel landen dalen de voorraden graan en soja op de wereld. De verhouding tussen voorraad en verbruik, de zogenoemde stocks-to-use-ratio, daalt al jaren. De Rabobank heeft berekend dat in de seizoenen van 2009/2010 tot en met het huidige seizoen 2012/2013 de wereld telkens een record aan tarwe, mais en sojabonen produceert. Toch is de stocks-to-use-ratio van deze drie gewassen samen met 10 procent gedaald. Tussen 2003/2004 en 2012/2013 kwam het drie keer voor dat de wereldvoorraad tarwe, mais en soja onder een verbruik van 72 dagen zakte. Van 1960 tot 2000 kwam dat slechts twee keer voor.

De conclusie is helder. De wereld moet ieder seizoen een record aan graan en soja produceren om het stijgende verbruik bij te houden. Ook dit seizoen wordt opnieuw een krap seizoen. Rabobank verwacht dan ook dat de prijzen wel eens nieuwe records kunnen bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.