Akkerbouw

Nieuws 2382 x bekeken 2 reacties

USDA: VS produceert veel minder mais

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagde vanmiddag de oogstprognose voor mais naar 273,8 miljoen ton. Dat is 40 miljoen ton minder dan vorig jaar.

In juli ging het USDA nog uit van een maisoogst van 329,5 miljoen ton en in de juniprognose van 375,7 miljoen ton. Dat betekent dat de VS door droogte 27 procent minder mais oogst dan in juni werd ingeschat, terwijl het areaal met 4,9 procent is gegroeid naar ruim 39 miljoen hectare, het grootste maisareaal in de VS sinds 1937.

De gemiddelde hectareopbrengst voor mais in de VS komt volgens het USDA uit op 7,7 ton per hectare. Dat is de laagste score in zeventien jaar. Het is in de 'cornbelt', waar de meeste mais wordt geteeld, in vijftig jaar niet zo droog geweest. De gemiddelde dagtemperatuur bereikte in juli het hoogste niveau ooit gemeten in de VS. Het USDA verwacht dat 10 procent van het maisareaal in de VS niet wordt geoogst.

De schattingen vallen nog lager uit dan marktanalisten hadden voorspeld. Daardoor steeg de notering van het septembercontract na de publicatie van het Wasde-rapport om 14.30 uur op de termijnmarkt in Chicago direct naar een absoluut record van 8,43 dollar per bushel (271 euro per ton). Door winstnemingen direct daarna zakte de prijs van het septembercontract naar zo'n 8,15 dollar per bushel (262 euro per ton). In een uur zakte de prijs met 3 procent.

Ook bij sojabonen gaat de USDA uit van lagere opbrengsten. In juli werd nog een hectareopbrengst voorspeld van 2,7 ton sojabonen per hectare. Dat is nu 2,4 ton. De totale Amerikaanse sojaproductie komt op 73,3 miljoen ton, bijna 10 miljoen ton minder dan in de juliprognose en eveneens 10 miljoen ton minder dan vorig jaar.  Omdat analisten de voorspellingen van het USDA al in de sojaprijzen hadden verwerkt bleven de sojaprijzen in Chicago schommelen rond de eindstand van donderdag.

Laatste reacties

  • The Hulk

    Wat er in de VS gebeurd geschied reeds ook in Europa . In landen waar er ook reeds maandenlange droogte heerst zoals Hongarije word er ook al mais verdroogd in de bloei en zonder kolf vernietigd , dit met honderden ha. Verder staat er ook veel mais met een kolf niet groter dan een denneappel.
    IK zaaide een proef met 1 ha syngenta mais fao 345 wel die is er ook aan , hoge fosforgiftes en visa versa hebben mijn mais met 485 fao wel in de groene hand gehouden , ik zeg niet dat opbrengst even hoog ligt als vorig jaar maar die bloeit wel en kolven beginnen uitlopen dus.

  • bertes

    er is rond de wereld alles genoeg. als de inflatie te veel gaat stijgen.;
    let maar op. dan komen de berichten dat alle weer mee valt. en zakken de prijzen weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.