Akkerbouw

Nieuws 4037 x bekeken 8 reacties

Tekort aan maiszaad in EU

Parijs - Er is een tekort aan maiszaad in de EU. Dat komt omdat de productie van zaaizaad tegenvalt.

Bovendien is er veel vraag naar maiszaad. Akkerbouwers willen graag mais telen vanwege de hoge prijzen.

Volgens de Franse organisatie van producenten van maiszaad (FNPSMS) was de voorraad zaaizaad in juni dit jaar net genoeg om 32 procent van het verbruik te dekken. "Dat is veel te laag", stelt directeur Luc Esprit. "Er was extra vraag naar maiszaad omdat op uitgewinterde percelen tarwe en koolzaad vaak mais is gezaaid."

De FNPSMS waarschuwde vorig jaar oktober voor een groot tekort aan maiszaad en is toen de zaadteelt gaan stimuleren. Dat heeft volgens de organisatie geleid tot een oppervlakte van 158.500 hectare zaaizaad, waarvan 68.500 hectare in Frankrijk, 34.000 hectare in Hongarije en 26.000 hectare in Roemenië. Ook is 28.000 hectare maiszaad geteeld in Oekraïne.

Esprit kan nog niet voorspellen hoe veel zaad er dit jaar wordt geproduceerd. "Maar de opbrengsten vallen tegen door droogte op de Balkan en in Centraal- en Oost-Europa. Ook Noord-Amerika, dat normaal zaad levert aan Rusland en omringende landen, produceert minder zaad."

De FNPSMS verwacht een verdere stijging van de vraag naar maiszaad omdat mais vanwege de hoge prijzen een aantrekkelijk gewas is voor akkerbouwers. Esprit: "Dit betekent een verdere krimp van de voorraad zaaizaad in 2013."

Zaadbedrijven overwogen vorig jaar om meer zaad op het zuidelijk halfrond te telen. Maar dat wordt meestal in februari geoogst. Als de oogst naar achteren schuift blijft te weinig tijd over om het zaad te ontsmetten, in te pakken en naar de EU te transporteren vóór hier wordt gezaaid.

Laatste reacties

 • mieras

  ze moeten dan maar eerst zorgen dat er genoeg mais zaad is voor eet maisen veevoer en dan de rest maar verdeelen voor de vergisters voor de dubbele prijs
  wandt het is tog niet normaal dat van eeten gas en elktricitijd wordt gemaakt

 • schoenmakers1

  een akkerbouwer hoeft toch geen slaaf te zijn van de veeboeren????

 • mieras

  nee maar die vergisters maaken alles wel heel duur envoor heel de weereld bevolking is al tewijnig eeten dan kan men tog beeter aardapelen teelen of graan

 • bert bert

  als de maisprijs 50% stijgt wat maakt dat uit;verdiend die teler ook iets en de akkerbouwer heeft nu een mooie prijs en de vergisters moeten alles gratis hebben omdat anders de leveranciers van de stroom {multnatinals}geen woekerwinsten kunnen maken en die domme koeboer ,ja die melkt graag en ja koeien houden is een hobby voorhun ,en ja wat nu
  mijn hobby kost ook geld nu wat is mijn beroep

 • agri2

  Te weinig maiszaad, dan zaai je toch gerst of tarwe, dat is beter voor het uitzicht in de zomer.

 • ed12345

  Het verhaal van die vergisters is nogal simpel als we met z'n allen nu 'ns ophouden met onnodige electrice apparaten zoals electiche blikopeners 'n tweede en derde TV geen onodig en overdadig licht laten branden enz. enz. hebben ze al die extra stroom helemaal niet nodig

 • B bob

  Zodra monsatan/bayer/basf/syngenta alle veredelingsbedrijven en zaadproducenten hebben opgekocht zal dit soort schaarstes elk jaar teugkeren.

  Dan bepalen deze chemische gedrochten wie zaad en gif krijgt om mee te kunnen werken .

 • vael

  Iedereen probeert een graantje mee te pikken, normaal is het alleen aan de achterkant van het bedrijf. Zodra daar betaald moet worden, beginnen ze aan de voorkant te profiteren, vangen wij mooi de klappen op in de pubieke opine, de politiek kan ongestoord alle steun verder inperken want er wordt weer verdiend en ondertussen gaat de winst aan de andere kant weg.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.