Akkerbouw

Nieuws 2308 x bekeken

Tarweopbrengsten vallen toch tegen

Doetinchem - De tarweopbrengsten vallen dit jaar toch wat tegen. De afgelopen dagen noteren coöperaties lagere opbrengsten. Inmiddels is al wel aardig wat tarwe van het land. In Zuid-Nederland is bijna alles al van het land en in het midden is dit toch ook al 80 tot 90 procent. In het noorden van het land koersen ze op 60 procent.

"Begin deze week was de gemiddelde hectare opbrengst in Nederland nog 9 ton", vertelt Aart den Bakker van coöperatie Agrifim, "maar nu is dat 8,5 tot 9 ton. Dat is geen goede, maar een gemiddelde opbrengst. Het is absoluut geen topjaar, al is de kwaliteit in orde."

Den Bakker is wel zeer tevreden over het vochtgehalte. "Die is met 12,5 to 13 procent perfect. Ook het DON-getal stemt ons tot tevredenheid." Het hectolitergewicht zit dit jaar rond de 75 kilo.

Ook in het zuidwesten van Nederland is de stemming wat tarwe betreft negatiever. "80 procent van de oogst is nu binnen", vertelt Rien Fieman van CZAV, "maar de gemiddelde hectareopbrengst is hier in een paar dagen tijd toch wel gezakt: van 8,75 naar 8,5 ton. Dat is aanzienlijk minder dan een jaar geleden. Het komt vooral door de natte, donkere julimaand."

Dan de andere kengetallen. CZAV noteert de laatste dagen een gemiddeld hectolitergewicht van 76 kilo. Dat is fors minder dan in 2011. Toen was dit 78 tot 79 kilo. Ook het vochtgehalte van het tarwe is door regen weer wat omhoog gegaan. Fieman: "Gemiddeld zitten we nu rond de 15 procent." Over het DON-getal is hij wel te spreken. Dat blijft overal binnen de norm.

Dan de brouwgerst. Daarover heeft Agrifirm nog wat twijfels. "We controleren scherp en zien ook aantastingen. Maar in hoeverre dat de afzet straks gaat belemmeren, is nu nog lastig in te schatten." Ook CZAV is nog niet enthousiast. "We zien toch weer wat rode korrels terug."

Of registreer je om te kunnen reageren.