Akkerbouw

Nieuws 838 x bekeken

Tarweopbrengst Australië loopt gevaar

Perth - Het weerbeeld in de tweede helft van augustus wordt bepalend voor de tarweopbrengst in West-Australië, de belangrijkste tarweregio in dat land.

Als er niet snel voldoende regen komt, dreigen de opbrengsten te halveren ten opzichte van 2011. Dat meldt de Australia & New Zealand Bank. Australië is de belangrijkste tarwe-exporteur van het zuidelijk halfrond.

Het westen van Australië kampt al langere tijd met droogte. Zo was juli één van de droogste julimaanden in de geschiedenis. Een groot deel van de West-Australische graanregio heeft al sinds het begin van april te maken met een groot gebrek aan regen. Sommige delen van de regio ontvingen zelfs de minste neerslag ooit, aldus Australische meteorologen.

Het afgelopen jaar kwam de tarweopbrengst in West-Australië uit op 11,7 miljoen ton. Op dit moment is de prognose van de bank nog maar 8 miljoen ton. Maar als het komende anderhalve week droog blijft, kan de opbrengst zelfs terugvallen naar 6 miljoen ton. Dat is niet eens veel meer dan het slechte jaar 2010. Toen was de tarweoogst in het westen van Australië slechts 5 miljoen ton. Het Australische marktbureau Abares is nog iets positiever gestemd en gaat vooralsnog uit van een tarwe-opbrengst van 8,7 miljoen ton.

Texas A&M University verwacht de komende periode wel meer regen in West-Australië en baseert zich daarbij op het El Nino weerfenomeen dat volgens meteorologen op het punt van beginnen staat. Dat zou nog net op tijd zijn om grote opbrengstverliezen te beperken.

Overigens lijkt de Australische tarwe-export geen gevaar te lopen. Zelfs niet bij een opbrengst van 6 miljoen ton. Door het goede jaar 2011 ligt er nog voldoende in voorraad om het exportdoel van 8,5 miljoen ton te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.