Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Tarwe geblokkeerd vanwege asbest

Leeuwarden - In Leeuwarden is 1000 ton tarwe geblokkeerd nadat er asbestdeeltjes in zijn gevonden. Het gaat om een partij afkomstig uit Duitsland, geladen in Nienburg. De kleine stukjes asbesthoudend bouwmateriaal zijn aangetroffen bij het lossen van het schip bij een fabrikant van voedingsmiddelen en veevoer in Leeuwarden.

Het graan wordt door het bedrijf standaard gezeefd en gecontroleerd. Hierbij kwam de verontreiniging aan het licht.

Het bedrijf heeft de vondst direct gemeld bij inspectie-organisties. Ook is melding gemaakt bij het Europese meldpunt voor verontreinigingen van voedsel en veevoer, RASFF.

Van de 1000 ton tarwe was 380 ton gelost. De silo's waar deze tarwe in zit zijn verzegeld. De tarwe wordt onder toezicht van een gespecialiseerd bedrijf geleegd en afgevoerd. De silo's worden vervolgens gereinigd.

Het schip met de overige 620 ton is door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geblokkeerd. Onderzocht wordt wat er met het schip en de lading moet gebeuren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Duitse autoriteiten gevraagd de oorzaak van de verontreiniging te onderzoeken. Het is niet bekend of er meerdere partijen vervuild zijn en waar de verontreiniging is ontstaan. In de tussentijd houdt de NVWA de zaak in de gaten, maar er worden voorlopig geen extra maatregelen genomen. "Het lijkt een incident", aldus een woordvoerder van de NVWA. Bij het lossen van het schip is geen asbest in de omgeving terecht gekomen.

Eén reactie

  • frans64

    het beste is dat schip gewoon te laten zinken op grote diepte dan is iedereen verlost van die rommel

Of registreer je om te kunnen reageren.