Akkerbouw

Nieuws 15598 x bekeken 28 reacties

Stroprijzen starten hoog dit seizoen

Emmeloord - De landbouwbeurzen noteren bij de start van het stroseizoen net zo hoog als aan het begin van vorig seizoen, terwijl er nu veel meer stro onder het graan staat dan in 2011. Handelaren schrijven dat toe aan de hoge stroprijzen van afgelopen seizoen.

De beursvereniging LNCN noteerde vorige week donderag 60 tot 70 euro per ton voor tarwestro los af land, exact dezelfde notering als eind juni vorig jaar. Volgens LNCN-secretaris Maas van den Heuvel hakselen veel boeren in Flevoland het stro. "Dan kan de groeibemester die ze onder de tarwe hebben gezaaid direct verder groeien. En ze vermijden insporing als ze het stro niet laten persen en opladen."

Fouragehandelaar Willem Kooter in Hazerswoude vindt de noteringen hoog. "Er is veel vraag en weinig aanbod. Maar als we een periode met mooi weer krijgen gaat de stroprijs snel omlaag. Er staat voldoende stro op het land."

Kooter constateert dat de prijzen afgelopen seizoen hoog waren. LNCN noteerde op het einde van het seizoen 170 tot 175 euro per ton voor grote pakken tarwestro. Kooter: "Dat leidt ertoe dat nu al een paar perceeltjes met stro duur zijn verkocht."

Ook fouragehandelaar Jan Dirk Stouten in Bruinisse wijst naar de hoge stroprijzen van afgelopen seizoen. "Vorig jaar om deze tijd wist niemand dat stro zo duur kon worden. Daarom vragen akkerbouwers er nu veel geld voor."

De stromarkt is een echte weermarkt, zegt Stouten. "Als het langer mooi weer blijft, zakken de prijzen. Als er voortdurend regen dreigt, dan zetten boeren sneller de hakselaar aan bij het combinen."

Laatste reacties

 • Aukevw

  het is heel duur ja

 • Bailleul

  veelteduur

 • jan10

  Beter duur dan niet te koop!!!
  Trouwens jullie zijn de laatste 20 jaar erg verwend met laage prijzen,dus niet piepen anders koop je het toch niet!!

 • ikkethuis

  boven de 100 € gebracht heb ik het ook niet nodig. Het is veel stemmingmakerij op het moment, maar zakken zal die.

 • 7222

  Juist vind ik ook,stro is geen afvalproduct. het is waardevol voor de grond. en iets voor een veel te lage prijs iets weggeven en de structuur van je grond aan gort laten rijden door die grote grootpakperssen en dan laden met een verreiker met een veel te hoge bandendruk!!!!! bedankt de hakselaar aan en de groenbemester/structuur zal je dankbaar zijn.....

 • huisverkoop

  Laten we allemaal gaan hakselen,dat is goed voor de grond,dan gaan ze maar naar het buitenland om stro te halen.
  Voor minder dan 250 euro per ha hakselaar aan zetten maar.
  Geen sporen en stuktuurbederf,denk goed na wat je doet.
  Het volgend jaar heb je er profijt van.

 • mbeirens

  Ik als veehouder vind verhakselen doodzonde. Als men zich al zorgen moet maken over structuurbederf na goede tarwe...

 • morygo40

  alle andere strooisels zijn ook aan de prijs door de natte 'zomer''

 • haverboer1

  Stro geeft niet alleen een betere structuur, maar er zit ook nog kali en fosfaat in, die voer je anders af.
  Als proef 3 jaar stro verhakseld op hetzelfde perceel en je weet niet wat je ziet met betrekking op de verkruimeling van de grond.
  Geef je stro dan ook niet weg voor afbraakprijzen, dat hebben we al genoeg gedaan met de aardappelen en de uien.
  Je land doet goed voor jou als je goed bent voor het land.

 • Erfhof

  Stro is een prima product maar als je er een hoge prijs voor wilt hebben ivm de organische stof wardeer dan ook de stalmest van een veehouder. Vraag dan hier ook niet het onderste uit de kan.
  Stalmest ruilen voor stro is misschien wel de beste oplossing. Mineralen worden vastgehouden. Veehouder tevreden en akkerbouwer tevreden. Toch zijn organischestof en bijkomend voordeel uitrijden op andere momenten dan drijfmest. Dus het juiste moment kiezen voor de grond is prima mogelijk.

 • huisverkoop

  antwoord op mbeirens

  Wij zijn niet van sociale zaken,jij denkt toch ook aan je zelf.
  Melkkoeien houden is altijd goed geweest,nu het wat minder gaat is het ineens klagen. En maar melkquoutum kopen en maar bouwen het kon niet op.
  Akkerbouwers hebben al genoeg klappen gehad,dan ga je het stro toch niet weg geven.

 • roelofpost1

  meneer huisverkoop, ik ben eendenhouder, en gebruik ongeveer 300 ton op jaarbasis, zoals de prijzen afgelopen jaar waren, is niet te betalen, heb voor meer dan 50000 euro aan stro moeten kopen, nog zo'n jaar erachteraan en de eendenhouderij in Nederland is verleden tijd. Onze strorijke mest willen ze niet hebben, of met een bult geld toe. In de eendenhouderij wordt al bijna 10 jaar niets of weinig verdiend, toen het stro en het voer goedkoop waren, was de eendenprijs ook laag, nu hebben ze er wat bij gedaan omdat er al veel stoppers zijn, en bang zijn dat ze lege haken krijgen. Ik heb vorig jaar nog een nieuwe stal gezet, maar de lol is er voor mij compleet af, als ik alles geweten had was ie er niet gekomen, maarja hier in Nederland is het altijd maar ikke ikke, daarom kan de overheid ook mooi z'n gang gaan qua regels, omdat de sectoren altijd verdeeld zijn.

 • huisverkoop

  vorig jaar geld bijgelegd,dit jaar zou ik wel wat willen verdienen anders houd ik het ook niet vol.
  U bent toch wel een mega bedrijf?
  Hier in Nederland denken ze dat wij alleen maar voor de kostprijs kunnen werken,zo schiet er geen een boer over.
  In Nederland willen ze alleen maar groter en steeds meer.
  Een tak is wel gevaarlijk,ik heb verschillende takken op mijn bedrijf waardoor je het risico wat meer spreidt en dan is het ook wel moeilijk.

 • t-boy

  wat zijn de prijzen nu? (op het velt en geprest?)

 • kschouten

  als ik stro kan kopen voor e125 ga ik dat zeker doen lukt dat niet ga ik net als vorig jaar weer natuurhooi en wegberm balen aanvoeren voor myn potstal maar die akkerbouwer die de mest krygt ontvangt veel onkruidzaad

 • Mels

  wordt tijd dat je de tent sluit roelofpost want als je daadwerkelijk niks verdient of een te hoge kostprijs hebt door te duur stro kun je die kwaak dingen beter opruimen.

 • aardappelboer

  200 euro per ha is geen probleem, dat is mij al geboden echter ik heb ook al wat verkocht voor 250 euro los achter combine. De rest gaat dus ook niet weg onder de 250. En roelofpost je kan de ene sector niet opzadelen met de problemen van je eigen sector, je moet je eigen broek op kunnen houden.We hebben jarenlang het stro voor weinig weggegeven en nu het anders is beginnen de afnemers te klagen, ik ben er klaar mee onder de 250 gaat het niet weg.

 • ikkethuis

  aardapelboer, vraagje hoeveel ton ligt er dan op een ha ongeveer?

 • broerkoers

  tarwestro 4 tot 5 ton

 • drikhend

  Als je werkelijk alles telt kun je het beste verhakselen over het land . Eens in zoveel jaar verregend het stro en moet alsnog uit elkaar gewerkt worden . Maar de structuur van de grond wordt er veel beter van . Betekend in droge periode minder beregenen . En de bemestingswaarde moet je ook niet onderschatten .

 • xw

  Hou die rotzooi van hierzo maar. We laten het wel uit Frankrijk of Duitsland meebrengen, Dan hebben we tenminste altijd goed spul. Want net als de tarwe zelf is ook het stro uit die contreien van veel betere kwaliteit. Ga maar lekker hakselen hoor. Succes met je bodempje, daar is inderdaad nogal wat aan te verbeteren als ik het zo eens bekijk.

 • drientje

  Natuurlijk Hoefnagel, laat het stro maar uit verwegiestan komen, eind dit jaar
  even het handje ophouden bij de belastingbetaler(toeslag) en de zaak is weer glad gestreken.

 • Aad Baars

  Hoefnagel komt erg verbitterd over! Hoeveel leed heeft hij te verwerken gekregen dat hij de Nederlandse sector zo vreselijk haat?

 • jan10

  Mischien is hij teleurgesteld over zich zelf!!
  Of hij wil altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten (centenknijper).

 • online1

  Klopt Erfhof, daar had men in het verleden een goedkope en simpele oplossing voor: een Gemengd bedrijf!
  Maar goed dat zal wel verboden zijn tegenwoordig......

 • salemink

  het is gekkighijd als je stro verhakseld op het land , je moet zorgen dat je er weer een goeie stalmest opbrengt, is nog beter en vooral stukken meer verijking van de grond als drijfmest !

 • ikkethuis

  het stro is al aan het zakken in prijs, er ligt veel op dit jaar, mooi weer in aantocht dus wordt met de week goedkoper.

 • av

  5 ton/ha en dan € 250/ha is dus los €50/ton. persen is €20/ton maakt €70/ton.
  dus heren het maakt allemaal niks uit. de handelaar behoudt zijn marge.

  als wij dat stro als eindgebruiker via de tussenhandelaar kunnen kopen voor €125/ton dan moeten wij als stro producent en eindgebruiker toch direct met elkaar om tafel gaan zitten. weg met die tussenhandel en handel boer->boer. jullie vangen daardoor wellicht meer en wij kunnen tegen een faire prijs inkopen.

  ik kan 500 ton gebruiken totaal, iemand?

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.