Akkerbouw

Nieuws 401 x bekeken

SovEcon: nog minder Russische tarwe

Moskou - De Russische tarweoogst koerst af op het laagste niveau in negen jaar tijd: 39 tot 41 miljoen ton. Dat is tenminste de prognose van het Russische marktbureau SovEcon. In een eerdere prognose ging het marktbureau nog uit van een opbrengst van 40,5 tot 42,5 miljoen ton. De oorzaak ligt in de droogte in het land.

De nieuwe prognose betekent dat de oogst 27 procent kleiner zal zijn dan een jaar geleden. In 2003/20004 werd voor het laatste zo weinig tarwe binnen gehaald. Toen was het zelfs maar 34,1 miljoen ton.

De kleinere tarweoogst heeft ook gevolgen voor de export. Die kwam vorig seizoen nog uit op 21 miljoen ton. Maar het Franse marktbureau Stratégie Grains liet vorige week al weten dat dat nu waarschijnlijk slechts 6 miljoen ton zal zijn.

De totale graanoogst in Rusland heeft marktbureau SovEcon overigens bijgesteld van 71 tot 72,5 miljoen naar 70 tot 74 miljoen ton. Het Russische marktbureau Ikar gaat uit van 73 tot 74,5 miljoen ton en waarschuwt voor verdere verlagingen van de graanopbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.