Akkerbouw

Nieuws

Sojaprijs daalt na bereiken recordhoogte

Chicago - De notering van sojabonen steeg donderdag naar een record op de termijnmarkt in Chicago. Tijdens de handelsdag werd op een gegeven moment $17,646 per bushel (518 euro per ton) betaald voor het termijncontract dat afloopt in september. Nog nooit eerder is zoveel geld betaald voor sojabonen in Chicago.

Het septembercontract sloot uiteindelijk op $17,272 per bushel (508 euro per ton). Dat is nog geen record voor een slotnotering van een eerstaflopende termijncontract. Dat dateert van 24 juli dit jaar toen de slotnotering voor het augustuscontract uitkwam op $17,57 per bushel (517 euro per ton). De slotnotering van donderdag is ook lager dan die van woensdag. Analisten verklaren dat uit de vele winstnemingen die plaats vinden na een piek in de prijs.

De sojaprijs werd begin deze week aangejaagd door de eerste resultaten van de Pro Farm Tour. Dat is een particulier initiatief van de mais- en sojaketen waarbij een rondgang wordt gemaakt langs mais- en sojapercelen om de stand van het gewas te beoordelen. De soja staat er door droogte nog slechter voor dan eerder werd gedacht, vooral in de staten Zuid-Dakota, Ohio en Nebraska. Bovendien blijft China veel soja kopen in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.