Akkerbouw

Nieuws 470 x bekeken 1 reactie

Sojabonen in VS herstellen iets door regen

Washington - De sojabonen in de VS zijn iets hersteld van de ergste droogte sinds 1988.

Volgens de wekelijkse gewasinventarisatie van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat 31 procent van de sojapercelen er goed of uitstekend bij. Dat was vorige week 30 procent.

Maar de sojabonen rijpen veel sneller af dan in andere jaren. Volgens het USDA is 91 procent van de soja begonnen met de peulvorming. Dat is 83 procent gemiddeld. Op 4 procent van de percelen vallen de bladeren af van de sojaplanten. Dat is normaal 1 procent.

De mais wordt door het USDA hetzelfde beoordeeld als vorige week. Ook voor de mais geldt dat het gewas sneller afrijpt waardoor de opbrengsten dalen. Van alle mais is 17 procent afgerijpt tegen 4 procent gemiddeld. De korrelvulling is begonnen bij 60 procent van de mais, twee keer zo veel als normaal. Bijna alle mais is begonnen aan de kolfzetting. Normaal is dat 66 prcoent. Inmiddels is 4 procent van de mais geoogst tegen 1 procent gemiddeld.

Deze week is de Pro Farm Tour begonnen, waarbij deskundigen de mais en soja beoordelen. Hun eerste bevindingen zijn dat de opbrengsten nog meer tegen vallen dan het USDA twee weken geleden verwachtte.

Eén reactie

  • ed12345

    dat het nog meer tegenvalt blijkt wel uit de de aanhoudende prijsstijging op de Chicago graanbeurs die stijgt nog steeds met grote sprongen maar ik denk zo gauw zuid america gaat oogsten deze winter dat die hoge prijzen als een kaartenhuisje in elkaar storten

Of registreer je om te kunnen reageren.