Akkerbouw

Nieuws 888 x bekeken

Slecht weer drukt graanoogst EU

Londen - Het slechte weer drukt de graanoogst in de EU. Volgens de Amerikaanse landbouwraad Daryl Brehm in Londen haalt de EU hooguit een graanproductie van 276 miljoen ton.

Dat is 7 miljoen ton minder dan een maand geleden werd ingeschat door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Vorig jaar oogstte de EU 287,4 miljoen ton graan. De Europese Commissie ging twee weken geleden nog uit van een oogst dit jaar van 282 miljoen ton graan.

Brehm vindt 276 miljoen ton een veel reëlere inschatting. "In Engeland, Frankrijk en in delen van Duitsland lijdt de kwaliteit van het graan onder de regen en het geringe aantal zonuren. Spanje, Italië, Bulgarije en Roemenië oogsten veel minder graan door een watertekort."

Volgens Brehm heeft vooral de maisproductie te lijden van het weer. De landbouwraad verlaagt de maisproductie met 5 miljoen ton naar 60,5 miljoen ton ten opzichte van de laatste USDA-prognose. Dat is ook 5 miljoen ton minder dan vorig jaar is geoogst.

De productie van tarwe en gerst heeft Brehm met elk 1 miljoen ton verlaagd. De EU produceert volgens hem dit jaar 52,5 miljoen ton gerst en 132 miljoen ton tarwe. Vorig jaar is 51,5 miljoen ton gerst en 137,5 miljoen ton tarwe van de Europese akkers gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.