Akkerbouw

Nieuws

Rusland wil geen exportverbod graan

Moskou - De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov wil geen exportverbod instellen voor graan, zoals in 2010 gebeurde na een misoogst.

Wel zal de graanexport lager uitvallen dan in andere jaren, zei Fyodorov op de televisiezender Vesti 24. Maar grote afnemers zoals Egypte krijgen het graan dat ze is beloofd. Bovendien is Rusland sinds 22 augustus lid van de wereldhandelsorganisatie WTO en kan het niet zomaar zijn grenzen dichtgooien.

Fyodorov komt met zijn mededeling nadat het Russische marktbureau Sovecon de graanprognose opnieuw heeft verlaagd. Sovecon verwacht dat Rusland niet meer dan 39 miljoen ton tarwe oogst. De totale graanoogst komt op 70 miljoen ton.

Het ministerie van landbouw houdt het op een oogst van 75 miljoen ton graan. Sovecon vindt dat te optimistisch. In 2010 stelde Rusland een exportverbod in op 15 augustus toen bleek dat het land 41,5 miljoen ton tarwe had geoogst. Dat is meer dan dit jaar van het land is gehaald.

Rusland heeft vanaf 1 juli tot 15 augustus 3,33 miljoen ton graan geëxporteerd, meldt het ministerie van landbouw. Daarvan bestaat 2,85 miljoen ton uit tarwe. Het ministerie schat dat Rusland aan het eind van het vorige seizoen op 30 juni nog 17,8 miljoen ton graan op voorraad had, vanwege de goede oogst van 2011. Dat is veel meer dan in 2010. Het ministerie schat dat Rusland zelf zo'n 70,3 miljoen ton graan verbruikt en 11 miljoen ton op voorraad houdt. Daardoor is dit seizoen zeker 12 miljoen ton graan beschikbaar voor de export.

Veel analisten vinden de cijfers van de Russische overheid te hoog. De International Grains Council schat de Russische graanvoorraad op 1 juli op 13,5 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw houdt het op 12,2 miljoen ton. Analisten wijzen ook op de grote Russische export. Dat drijft de binnenlandse graanprijzen omhoog omdat het steeds lastiger is graan te vinden dat dicht bij de exporthavens aan de Zwarte Zee beschikbaar is. Daardoor stijgen de transportkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.