Akkerbouw

Nieuws

'Rusland beperkt graanexport niet'

Moskou - Rusland beperkt de graanexport niet. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

De regering boog zich gisteren over de vraag of de graanexport moet worden beperkt. Rusland oogst dit jaar veel minder graan door langdurige droogte.

Om te voorkomen dat de voedselprijzen oplopen en daarmee de inflatie, gaat de overheid wel extra interventievoorraden op de markt brengen. Rusland heeft vorig jaar veel graan geoogst, waardoor de regering grote voorraden kon aanleggen.

Op de termijnmarkt in Parijs stonden de tarwe- en maisprijzen gisteren onder druk. Ook in Chicago zakten de graanprijzen. Toch zijn analisten er niet gerust op dat de Russische export op peil blijft. Gisteren schatte de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de Russische tarweoogst op 43 miljoen ton. Dat is 24 procent lager dan vorig jaar. Daardoor zakt de tarwe export dit seizoen met zo'n 70 procent, verwacht Goldman Sachs. De overheid gaat nog uit van een oogst van 50 miljoen ton tarwe.

Eerder deze week verlaagde het Russische marktbureau SovEcon de tarweprognose naar 40 miljoen tot 43 miljoen ton. Daarmee komt de tarweproductie steeds dichter in de buurt van de 41,5 miljoen ton die Rusland in 2010 oogstte. Toen stelde de regering een exportverbod in waarna de graanprijzen in korte tijd fors stegen.

SovEcon verwacht echter geen compleet Russisch exportverbod. Dat is volgens het bureau in strijd met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO, waar Rusland deze maand officieel lid van wordt. Maar Goldman Sachs stelt dat exportheffingen in verband met een misoogst wel passen binnen de WTO-regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.