Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Recordproductie Canadees koolzaad

Regina - Canada produceert dit jaar 7 procent meer tarwe en 9 procent meer koolzaad dan in 2011. De koolzaadproductie komt daarmee op recordhoogte. Dat meldt het Canadese bureau voor de statistiek in een productieschatting. Het bureau baseert zich op data die tussen 25 juli en 1 augustus verzameld zijn.

De hogere opbrengsten hebben te maken met gunstigere weersomstandigheden in het westen en midwesten van Canada. In de staten Manitoba en Saskatchewan was het weer dit jaar relatief normaal na twee zeer natte jaren.

Toch valt de geschatte recordproductie voor koolzaad volgens Agrimoney nog tegen. In eerdere prognoses gingen het statistiekbureau en het Amerikaanse ministerie van landbouw nog uit van opbrengsten, die bijna 10 procent hoger lagen. De bijstelling naar beneden wordt, ondanks het minder natte weer, veroorzaakt door meer ziektes in de percelen.

Het Canadese bureau voor de statistiek schat de tarweproductie dit jaar op 27 miljoen ton. Daarvan is 19,1 miljoen ton wintertarwe (plus 6 procent). Het verwachte aandeel durumtarwe is 4,2 miljoen ton (plus 2 procent). Wintertarwe maakte de grootste sprong: 3,7 miljoen ton (plus 20 procent).

De koolzaadproductie komt dit jaar naar verwachting uit op een record van 15,4 miljoen ton. Daarmee werd het oude record van 2011 direct alweer gebroken. Toen kwam de productie uit op 14,1 miljoen ton.

Voor gerst rekent het Canadese bureau voor de statistiek dit jaar met een geschatte opbrengst van 9,5 miljoen. Dat is bijna een kwart meer dan in 2011. Da Canadese mais- en sojabonenproducties gaan dit jaar ook omhoog. Zij het bescheidener. Respectievelijk met 9 procent (11,7 miljoen ton) en 4 procent (4,4 miljoen ton).

Laatste reacties

  • agropak

    zo daar gaan we dus weer Theo kan je verhaal weer niet volgen (daarvan is 19,1 milj ton wintertarwe (plus 6 %) daaronder schrijf je Wintertarwe maakte de grootste sprong ,7 milj ton (plus 20 %) rara wat klopt er niet???

  • ed12345

    Wat de mais betreft wat is hoofdzakelijk geteelt in ontario en quebec zou ik zeggen Don't count your chickens before they'r hadched, we zitten hier in bijde provincies (redactie canada heeft geen staten) met een te droge juni en juli wat vooral de mais behoorlijk geraakt heeft het bij lange niet zo erg als in de usa maar voor oost ontario en quebec verwacht ik een opbrengstverlies van 20 a25%

Of registreer je om te kunnen reageren.