Akkerbouw

Nieuws 1324 x bekeken

Project test gewasbeelden van helikopter

Westmaas – Het project Fieldcopter test het toepassen van gewasfoto's die met een op afstand bestuurbaar vliegtuigje of helikopter zijn gemaakt. Het project is gisteren gepresenteerd op de Aardappeldemodag in Westmaas.

Satellietfoto's worden niet overbodig, zegt directeur Eric van Valkengoed van adviesbureau Terrasphere. "Maar als het bewolkt is kan de satelliet geen foto's van het gewas maken. Terwijl de teler precieze informatie wil bij de bijbemesting of wanneer het gewas wordt gespoten."

De foto's kosten zo'n 40 euro per hectare. Van Valkengoed: "De teler bespaart dan kosten door plaatsspecifiek te bemesten of te bespuiten. Onderzoek van Wageningen UR toont aan dat je bij het doodspuiten van aardappelen 50 procent minder loofdodingsmiddel nodig hebt. We bekijken met WUR en het laboratorium BLGG of we de foto's kunnen omzetten in bemestingsadviezen. Wellicht zijn de foto's straks ook bruikbaar om droogtestress te meten in gewassen."

De regelgeving eist dat een op afstand bestuurbaar vliegtuig of helikopter niet uit het zicht mag verdwijnen. Van Valkengoed: "Dat beperkt het bereik. Als het project aanslaat, gaan we basisstations vestigen in de akkerbouwgebieden."

Of registreer je om te kunnen reageren.