Akkerbouw

Nieuws 1176 x bekeken

Prijzen brouwgerst onder druk

Londen – Door een goede oogst in veel Europese landen staan de prijzen voor brouwgerst, in tegenstelling tot die voor andere granen, onder druk. Eén van de redenen is dat Franse akkerbouwers de door de voorjaarsvorst vernielde velden veelal met gerst hebben hergezaaid waardoor er veel extra aanbod op de markt komt. Dat stelt het Britse graanschap HGCA.

"Hoewel de Britse oogst er goed uit ziet, zouden de prijzen die de telers ontvangen wel eens lager uit kunnen vallen doordat er grote hoeveelheden brouwgerst op de markt komen vanuit Frankrijk en Denemarken," denkt marktanalist Jack Watts. Daarbij komt dat ook in Duitsland, één van de grotere afnemers van brouwgerst, de oogst een stuk hoger uit is gevallen dan in vorige seizoen. "Zij hebben dus minder uit het buitenland nodig." Watts verwacht dat een deel van de boeren hun brouwgerst snel van de hand zullen doen als voedergewas. "Brouwgerst moet aan hoge specificaties voldoen. Als dat niet het geval is, dan krijg je een korting op de prijs of wordt het helemaal afgekeurd. Een aantal boeren zal dat risico gewoon niet nemen en zo gauw mogelijk van hun gerst af willen komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.